prens adalari hava durumu

Adalar Hava Durumu

Büyükada Hava Durumu Nasıldır?

Prens Adaları‘nın merkezi konumundaki Büyükada’da hava sıcaklığı bağlı olduğu il olan İstanbul’a göre ılımandır. Bu nedenle İstanbul hava duruma yaklaşık bir değerde seyreden hava sıcaklığı kimi zaman daha sıcak hissedilebilmekteyken, kimi zaman denizden esen rüzgarlar ile özellikle akşam saatlerinde serin bir havayla karşılaşılabilmektedir.

Büyükada’da sonbahar aylarında hava durumu genellikle 10°C ile 15°C derece arasında olup yağışlıdır. Özellikle sonbaharda başlayan yağmurlar ve artan rüzgarlar ile hissedilen sıcaklık değerlerinde değişim yaşanmaktadır.

Prens Adaları’nın merkezi olan Büyükada’da kış ayları kuzey batıdan esen soğuk karayelin etkisi altında geçer. Balkanlardan üzerinden soğuk hava dalgasını Büyükada’ya getiren karayel bahar aylarında yerini Karadeniz üstünden gelen meltem rüzgarlarına bırakır ve havalar ısınmaya başlar. Kış mevsiminde kartpostallık görüntülere sahip olan Büyükada’da kar görebilmek oldukça güçtür. Anakara’dan denizaşırı bir mesafeyle ayrılan Büyükada, denizin üzerinde rüzgarlar dolayısıyla yön değiştiren bulutların getirdiği kardan oldukça az etkilenmektedir.

Büyükada ilkbaharın gelmesiyle Karadeniz’den esen meltem rüzgarlarının etkisine kapılır. Bahar aylarında tatlı bir serinliğe sahip olan Büyükada güneşin kendini iyiden iyiye göstermesi ve sıcaklığın artması ile birlikte yeşil görünümüne geri döner. İlkbahar mevsimi sonbahar mevsimi kadar olmasa da yağışlı geçer.

Büyükada’nın yaz ayları oldukça sıcak ve nemli olmasına karşın geceleri yerini kimi zaman serin olabilen tatlı bile esintiye bırakabilir. Büyükada ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında güneyden esen lodos ile birlikte bahar ve kış aylarında ılık, yaz aylarında ise bunaltıcı olabilmektedir. Büyükada gezilerinizde yaz özellikle akşam saatlerinde yanınızda sizi üşütmeyek bir kıyafet olması önemlidir.

  • Deniz Suyu Sıcaklık: 22 °C (Yaz ölçümü)
  • Ölçülen en düşük sıcaklık: -16 °C
  • Ölçülen en yüksek sıcaklık: Gündüz 28 °C – Gece: 20 °C (yaz aylarında)
  • En çok yağış alan ay: Eylül 2. Haftası ve Ekim ayının ilk yarısı
  • En az yağış alan ay: Ağustos
  • Yağış: Mevsim normalleri

Büyükada İklimi ve Coğrafyası

Büyükada, İstanbul Adaları’nın 5,4 km² ‘lik yüzölçümü ile en büyük adasıdır. Prens Adalarının en yüksek noktası 202 metre yüksekliğe sahip olan Yücetepe Büyükada’da bulunmaktadır. Yücetepe neredeyse tüm Prens Adalarını aynı anda görebileceğiniz eşsiz bir manzaraya sahiptir. Ayrıca herkes tarafından bilinen ve ziyaret edilen Aya Yorgi Manastırı 202 metre yüksekliğe sahip Yücetepe’de yer almaktadır. Ayrıca Büyükada’nın kuzeyinde 164 metre yükseklikteki Manastır Tepesi (İsa Tepesi, Hristos) bulunmaktadır. Büyükada’nın Maltepe sahiline olan kuş uçuşu uzaklığı 2.3 km’dir.

► Büyükada’ya denize girmek için gitmek istiyorsanız Büyükada Plajları ve Ücretleri yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂

Heybeliada Hava Durumu Nasıldır?

İstanbul Adaları’nın yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyük ikinci adası olan Heybeliada’da hava sıcaklığı Büyükada ile benzerlik göstermekle birlikte ılıman bir yapıdadır. İstanbul’a benzer seyreden hava sıcaklığı ile Heybeliada’da sonbahar ayları genellikle 10°C ile 15°C derece arasında seyreder. Yağışlı geçen sonbahar aylarında hissedilen sıcaklık ile gerçek sıcaklık değerleri arasında farklılıklar görülebilmektedir.

Heybeliada’da kış aylarında Balkanlardan esen karayelin getirdiği soğuk hava bahar aylarında, yine Büyükadada olduğu gibi, meltem rüzgarlarıyla havalar ısınır. Kış mevsiminde bağlı olduğu şehir olan İstanbul’a oranla daha az kar yağışı alan Heybeliada, rüzgar dolayısıyla soğuk bir iklime bürünür. Bahar, kış ve yaz aylarında görülen lodos fırtınası konumu nedeniyle Heybeliada’yı Büyükada kadar etkilemez. Bahar aylarında serin ve yağışlı bir iklime sahip olan Heybeliada yaz aylarında oldukça nemlidir. Yaz aylarında özellikle akşam saatlerinde denizden esen rüzgar, içinize küçük de olsa bir ürperti verebilir. Bu nedenle yaz aylarında Heybeliadada bulunacak gezginlerin yanlarında kendilerini sıcak tutacak kıyafet bulundurması önemlidir.

Heybeliada İklimi ve Coğrafyası

Heybeliada, 2,3 km²’lik yüzölçümü ile Prens Adaları’nın ikinci büyük adasıdır. Heybeliada’da 136 metre yüksekliği ile Değirmentepe bulunmaktadır. Heybeliada’da bulunan Değirmentepe Adalar’ın en yüksek dördüncü tepesidir. Değirmentepe dışında; Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi ve Ümit Tepesi adında 3 diğer tepesi bulunmaktadır. Heybeliada uzaktan bakıldığında yere bırakılmış bir heybeyi andırdığından dolayı bu ismi almıştır. Heybeliada Marmara Denizi’ndeki İstanbul Adalarının tam ortasında bulunmaktayken, adanın eni 2700 metre, boyu 1200 metredir. Heybeliadada biri “Büyük Tur”, diğeri ise “Küçük Tur” adında iki tur rotası bulunmaktadır.

Adalar İklimi

Adalar’da iklim koşulları bulunduğu bölgeden farklıklar göstermektedir. Adalar iklim bakımından Akdeniz ve Karadeniz iklimlerin arasında bulunan ve bu iki iklim arasında bir geçiş niteliği gösteren, yazları kurak, kışları ve baharları yağışlı olan iklimsel bir yapıya sahiptir. Kışları kar yağışı neredeyse yok denecek kadar azdır. İstanbul ve diğer çevre illerde görülen kar yağışı deniz ve rüzgar etkisi ile Adalar’a ulaşamadan son bulmaktadır.

Sıcaklık

Adalar kendisinden daha güneyde bulunan kuzey Ege kıyıları ile sıcaklık bakımından benzer özellikler göstermektedir. Yılın 280 günü sıcaklık 8C’nin üzerinde ölçülmesi ile kabul edilen termik vejetasyon dönemi Adalar ilçesinde görülmektedir. 15 Mart ve 20 Aralık günleri arasında kabul edilen bu dönemde Prens Adaları’nda sıcaklık 8C’nin altına düşmemektedir. Adalar’ın yıllık ortalama sıcaklık değerleri 14,9 °C ile 15,1 °C arasında seyretmektedir. Prens Adaları’nda bağıl nem oranı ise % 74 – 75 arasındadır.

Rüzgar

Prens Adaları Bağlı olduğu şehir olan İstanbul ile benzer rüzgar özelliklerine sahiptir. Durgun günlerin sonrasında başlayan rüzgarları kuzeyden esen rüzgarlar takip ederken yapılan mevsimsel değerlendirmede hâkim rüzgâr yönünün, kışın kuzey, yazın ise ikincil olarak güney olduğu tespit edilmiştir. Adalar sahip olduğu bu ikincil hakim rüzgar yönü ile Akdeniz iklimi ile benzerlikler taşımaktadır. Güney yönden gelen ılık ve canlandırıcı rüzgar canlı türlerinin yaşamını devam ettirebilmesi bakımından önem teşkil etmektedir. Ayrıca yazın güney yönden esen rüzgar sıcaklığı arttırırken, kışları kuzey yönden esen hakim rüzgar Adalar’ı İstanbul’un diğer bölgelerine nazaran daha soğuk bir hale getirmektedir.

Adalar bulundukları konum ve dört bir yanının denizler ile çevrili olması dolayısı ile tüm rüzgar türlerinin etkisi altına girmektedir. Kışları esen karayel, poyraz ve bahar ayları ile kış aylarında esen lodos Adaları etkisi altına alır. Özellikle sert esen lodos kış aylarında ulaşımı büyük ölçüde aksatmaktadır. 

Yağış

Prens Adaları’nda ortalama yağışlı geçen gün sayısı 120 ile yağış miktarı; 615 – 708 mm civarındadır. Ortalama yağış miktarının en fazla olduğu aylar Aralık, Ocak ve Şubat iken en kurak geçen aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Prens Adaları’nda 25 mm ile normal yağış olarak kabul edilen yağışların oranı %95’in altına düşmezken, 25 mm üzerindeki yağışların %86’sı 25-50 mm aralığındadır. Şiddetli sağanak yağışlar ve sağanak yağışların oranı ise oldukça düşüktür. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları sağanak ve şiddetli sağanak yağışların görülebildiği aylardır ve bu yağışlar 2-4 gün arasında devam etmektedir. Özellikle Haziran ayında Adalar’da sağanak yağış görülme olasılığı çok düşüktür. Yazı ve sıcak günleri seven ziyaretçiler Haziran ayını Adalar’ı ziyaret etmek için tercih edebilir.

Nem

Prens Adaları’nda  neredeyse deniz kenarında yaşayan tüm insanların hoşlanmadığı nem oranı oldukça yüksektir. Adalar’da yıllık nem ortalaması %73-77 arasındayken, yaz aylarında bitkilerin suyu kökleri ile alması ve bir kısmını buhar olarak yaprakları vasıtasıyla atmosfere bırakması ve yeryüzü sularının sıcaklık nedeniyle buharlaşması nedeniyle Adalar’da  nem oranı %51-56 seviyesine düşmektedir.

Adalar Coğrafyası

Adalar, günümüzden 417 milyon yıl önce başlayıp 354 milyon yıl önce sona erdiği düşünülen Paleozoik zamanın dördüncü alt bölümü olan kayaç sistemlerinin oluştuğu Devoniyen Dönem olarak adlandırılan jeolojik zaman diliminde, Kocaeli yarımadasından koparak Marmara Denizi’ndeki bugünkü yerini almıştır. Karasal çöküntüler ile başlayan bu süreci denizsel çöküntüler izlemiş ve daha sonrasındaki delta çöküntüleri ile bu süreç son bulmuştur.

Adalar’ın su altında kalan bölümleri çok derin olmamakla beraber tehlikeli olan bölgeler üzerinde denizcilik faaliyetlerinin aksamaması amacıyla deniz fenerleri bulunmaktadır. Adalar’ın bulunduğu mevkide Batmak Fener ve Vartonos Fener olarak adlandırılan iki deniz fenerinin bulunduğu bölgeler en tehlikeli bölgeler olarak kabul edilir. Adalar, Marmara Denizi altından geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzeyinde yer almakta olup, Doğu yönlü olan bu aktif faydan etkilenmektedir.

Prens Adaları toprak derinliği bakımından oldukça zayıftır. Genel olarak 20 cm’yi geçmeyen toprak derinliği Büyükada’nın Eski Bağ mevkiinde 30–40 cm’ye ulaşabilmektedir. Bu nedenle toprağın su tutma kapasitesi Adalar’ın diğer bölgelerine göre Eski Bağ mevkiinde göre daha düşüktür.

Adaları oluşturan killi balçık ve kumlu balçık gibi kireçli toprak yapısı demir bakımından zengindir. Daha önce bahsettiğimiz gibi Prens Adaları’na “Kızıl Adalar” denmesinin sebebi toprak yapısında bulunan demir oksidi tabakalarının Adalar’ın topraklarına kızıl bir renk vermesidir. Kınalıada toprak renginin en kızıl olduğu adadır ve bu nedenle bu adı almıştır. Eski çağlarda Heybeliada’da bugün Çamlimanı olarak adlandırılan bölgede demir ve bakır madeni bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca Büyükada’da bulunan Büyükada’nın iki mahallesinden biri olan Maden Mahallesi 1800’lü yıllarda burada bulunan demir madeni işletmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

Yeraltı kaynaklarını olarak demir ve bakır dışında Adalar’da kireç, taş ve tuğla ocakları bulunmaktaydı. Eski zamanlarda Büyükada’da bulunan demir ocağının dışında eski bir tuğla ocağı, Burgazada’da kireç ocağı, Heybeliada, Kınalıada, Sedef Adası, Tavşan Adası ve Sivriada’da taş ocakları bulunmaktayken günümüzde aktif bir ocak ve maden bulunmamaktadır. 

İlgili İçerikler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir