Yassıada’daki Otel Kamuya mı Devredilecek?

yassıada demokrasi ve özgurlukler adası yeni otel avlusu

Yassıada’daki Otel Kamuya mı Devredilecek?

İsim değişikliği ile anılan ve ismi “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilen Yassıada, bu defa da Katre Island Otel’in kamuya devri ile gündeme geldi. 2018 yılında yapımına başlanan ve 2020 yılında Cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılan 5 yıldızlı otelin zarar ettiği gerekçesi ile devredileceği duyuruldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ömür Gebeş’in yaptığı açıklamaya göre otelin işletme hakkının kamuya devri için görüşmeler başlamış durumda. Otelin ise daha çok bu kurumun etkinlik ve konaklama ihtiyacı için kullanıldığı biliniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Mehmet Bekaroğlu’nun hazırladığı soru önergesi, betona gömülmüş adanın zarara uğrayan başarısız projesi hakkında yeni sürecin ne olacağına dair merak uyandırdı. Bekaroğlu; yatırımın yapılmasında rol oynayan tüm görevliler, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetimi hakkında Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve davet etti ve konunun araştırılmasını istedi.

Rezervasyon Yapılamıyor!

yassıada projesi son hali

Yap – işlet – devret modeli ile açılan Katre Island Otel, 4 yıl aradan sonra rezervasyon vermeyi durdurdu. Rezervasyon için ulaşan müşterilere “tadilattayız” denilerek olumsuz dönüş verildiği öğrenilen otelin aynı zamanda internet üzerinden yapılan rezervasyon işlemleri için “müsait oda yok” uyarısı verildiği ortaya çıktı.

Oda rezervasyonu için ulaşan tüm müşterilere olumsuz yanıtların verildiği otelin ise kral dairesinde bir gece konaklama ücretinin 7.500 tl olduğu; bugüne kadar oda rezervasyonu için arayan kişilerin sayısının 3 olduğu tespit edildi. Turistlerin, içki ruhsatı olmadığı için içki satışı yapılmayan oteli tercih etmemesi bir yana; bir gecelik fiyatının 150 Euro (2400 Türk Lirası) olduğu otelin en ucuz ücreti bile oldukça pahalı.

Kamuya Devri Doğrulandı

İflas bayrağını çeken Katre Island Otel hakkında Oda TV’ye Ömür Gebeş tarafından verilen röportajda;

“Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. olarak daha önce birçok kültür mirasımıza sahip çıktığımız gibi Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın restorasyonu projesine de talip olduk. Bu kapsamda çalışmaların başladığı ilk günden itibaren hiçbir ticari kaygı gütmeden adadaki kültürel, tarihi mirasa sahip çıkmayı ve bu mirası tekrar kamuya kazandırmayı amaç edindik. Şirketimiz, projenin tamamlanmasıyla birlikte amacın hâsıl olduğu düşüncesiyle, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki işletme hakkını kamuya devretmek için görüşmelere başlamıştır.”

şeklinde süreci anlattığı görülüyor. Ancak bir beton yığınından ibaret hale gelen Yassıada’da otelin kullanımı bugüne kadar isteneni vermemiş durumda. Bir hayalin ürünü olan Katre Islan Otel, günden güne zarara uğrarken TOBB’un harcadığı 2 milyar TL’nin nasıl karşılanacağı merak konusu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun yazılı, sözlü ve sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda Ömer Gebeş’in “Demokrasi ve Özgürlükler adasındaki işletme hakkını kamuya devretmek için görüşmeler başladı” sözlerine işaret edildi.

“Küçük Bir Konaklama Tesisi” Olarak Yapılması Planlanıyordu

Siyasi tarihinden ötürü Yassıada aslında başlangıçta bir “Demokrasi Müzesi” oalrak planlanıyordu. Bu plana göre Yassıada üzerinde başlayan yenileme çalışmaları “küçük bir konaklama tesisi yapılması” üzerineydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plana göre adanın %65’ine yeni inşaat yapma izni verildi ancak ardından proje amacından saptı.

Rezervasyon verilmeyen ve yalnızca TOBB etkinlikleri, toplantıları ve konaklama hizmeti için kullanıldığı belirtilen 125 odalı Katre Island Otel, 30 betonarme apart, 600 kişilik konferans salonu, 1200 kişilik bir cami, müze ve sergi salonu, sembolik bir deniz feneri bulunması ile tam bir “beton ada” halini alan Yassıadanın neden bu hale getirildiği konusu da Bekaroğlu’nun soru önergesinde yer alıyor.

Soru Önergesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Sunuldu

yassıada demkrasi ve özgürlükler adası sivriada manzarası

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilileri tarafından ziyaret edilen ve iddialara göre öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca otel ve adanın alınacağı ve ardından Cumhurbaşkanlığı’na devredilerek adanın  İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı’nca kullanacağı iddiası Bekaroğlu’nun açıklamalarında dikkat çekti.

Türkiye’de bulunan tüm sanayi, ticaret ve borsa üyelerinin aidat ödeme zorunluluğu ile üye olduğu TOBB, inşaa ettiği ve bunun için 2 milyar TL harcadığı Katre Island Otel’in yabancı yatırımcı Ömer Alfardan’ın dikkatini çektiği ve uygun bir koşul sağlanması durumunda talipliğini öne sürdüğü de basında yer aldı.

Tüm bu iddialara bir cevap arayan CHP’li Bekaroğlu’nun Fuat Oktay’a  sunduğu soru önergesine göre;

1. Yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alan söz konusu haber ve iddialar doğru mudur?

2. Eni 195 uzunluğu 740 metre olan Yassıada’da 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan planla yüzde 65 yeni inşaat yapma izni verilmesinin ve adanın adeta bir beton yığınına dönüştürülmesinin nedeni nedir?

3. TOBB’ne bağlı Gümrük ve Turizm İşletmelerine 29 yıllığına işletme hakkı verilerek “Yap İşlet Devret” modeli ile gerçekleştirilen proje neden işletilemez duruma gelmiştir? Bu proje neden başarısızlıkla sonuçlanmıştır?

4. Türkiye’deki tüm sanayi, ticaret ve borsa üyelerinin aidat ödeyerek üye olmak zorunda olduğu TOBB’nin yaklaşık 2 milyar TL civarında olduğu belirtilen zararı nasıl karşılanacaktır?

5. Söz konusu zarar Merkezi Yönetim Bütçesinden mi karşılanacaktır?

6. Söz konusu projenin kamuya devri söz konusu mudur?

7. Söz konusu projenin kamuya devrinde ne tür bir prosedür işletilecektir?

8. Söz konusu projenin kamuya devri yasal mıdır?

9. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteli ve adayı aldıktan bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı’na devir etmesi, adadaki tesislerin İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı’nın kullanacağı yerlerden birisi olması söz konu mudur?

10. Bu projenin Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınması düşünülmekte midir? Bu durumda ne tür bir prosedür uygulanacaktır? İşletilmesi için ayrı bir şirket kurulması düşünülmekte midir?

11. Otelin, işletmesine cazip bir koşul sağlanması durumunda yabancı yatırımcı Ömer Alfardan’ın talip olduğu yönündeki son dönemde medyada yer alan haberler doğru mudur?

12. Bu durumda söz konusu tesislerin adı geçen yatırımcıya hangi ihale usulüne göre verilmesi düşünülmektedir?

13. Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınması durumunda bu tesislerin yabancı yatırımcılara ihalesiz bir biçimde devri söz konusu olabilir mi?

14. Söz konusu projenin zararla sonuçlanması ile ilgili olarak yapım ve tasarımından sorumlu olanlar dahil, bu yatırıma karar verenler ve işletmesini başarıyla yürütecek koşulları oluşturmayan kamu görevlileri ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve diğer TOBB yetkilileri hakkında gerekli inceleme araştırma ve soruşturma yaptırmayı, bu nedenle Devlet Denetleme Kuruluna görev vermeyi düşünüyor musunuz?

sorularına cevap beklenmekte. 14 soruluk önergeye ne cevap geleceği merak konusu.

İlgili İçerikler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir