İçindekiler
İstanbul’da Nereler Gezilir?
Her bir semti farklı hikayeler anlatan, hem dert hem deva olan İstanbul. Kültür mirasının saymakla bitmeyeceği, dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul. Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlayan, bu yüzden jeopolitik konumuyla göz dolduran bu güzel şehrimizi, hangimiz iyi tanıyoruz? İstanbul’da yaşamak beraberinde bazı problemleri getirse bile, hangimiz onun en güzel tarafını görmeyi denedik?
Hayatın hızlı akışından vakit bulanlara, İstanbul’un sahip olduğu mirası merak edenlere ve İstanbul ile kendine özel bir vakit ayırmak isteyenlere bir gezi rehberi hazırladık! İçerisinde korular, tarihi ve dini yapılar, müzeler ve gezip görmekten pişman olmayacağınız mekanlar bulunuyor.
İstanbul her mevsimde ayrı güzel fakat gezmek isteyenler için en keyifli zaman özellikle bahar aylarıdır. İstanbul’un rengarenk çiçeklenmiş parkları, bahar havasının getirdiği tüm cıvıl cıvıl duygular, zengin bir tarihi birikimle bu şehri hiç gezmeden yaşamak olmaz. Eminönün’de balık ekmek yemek, Ortaköyde denize karşı kumpir lezzeti, Vefa’da içeceğiniz bir boza… İstanbul, gezilecekler listenizin bir hayli kabarık olacağı şehirlerden biri.
İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler
İstanbul Avrupa Doğa Alanları
Atatürk Arboretumu – Sarıyer
Doğanın içinde olmayı seven, yeşilliklerin arasında kendini iyi hisseden herkes için Atatürk Arboretumu en güzel seçeneklerden bir tanesi. İstanbulda gezilmesi gereken yerlerin başında gelen yeşil alan, misafirlerine gri yapıların arasından yeşile kaçmanın keyfini sunuyor. Birbirinden çeşitli bitki ve ağaçların arasında gezintiye çıkabilirsiniz.
Atatürk Arboretumu’nun bazı kuralları dolayısıyla bir piknik mekanı değil, gezinti yeri olduğu bilinmelidir. Kurallara göre içeriye su ve çocuk maması haricinde dışarıdan yemek getirmek yasak. Girişlerde çantalar kontrole tabii tutuluyor. İçeride herhangi bir tesis de bulunmuyor yani piknik yapmak yasak. Evcil hayvan, top, bisiklet, tripot, uçurtma ve açık havada oynanabilecek eğlence araçlarının da ayrıca içeriye alınması yasak.
Atatürk Arboretumu’na giriş ücreti haftaiçi ve haftasonu farklılık göstermektedir. Hafta içi tarifesine göre yetişkin 7.5 TL, öğrencilere 2.5 TL. Haftasonlarında yetişkinler için giriş fiyatı 20 TL, öğrencilere 7.5 TL’dir. Düğün ve nişan fotoğraf çekimi için 472 TL, film ve reklamlar için 8850 TL, katalog çekimlerinin fiyatı ise 5310 TL’dir. Arboretum’da sünnet, hamile çekimi ve mezuniyet çekimlerine ise izin verilmemektedir.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, her gün 8:30 – 17:00
Adres: Kemer Mahallesi, Bahçeköy / Sarıyer/ İstanbul
İletişim: 0212 226 19 29
Ayvat Bendi Tabiat Parkı – Kemerburgaz
Ayvat deresi üzerindeki bentten adını almış olan tabiat parkı Belgrad Ormanı içindeki 9 parktan biridir. Yabani hayvan türlerine rastlamanızın mümkün olduğu parkta meşe ve gürgen ağaçlarının altında gezebilirsiniz. Piknik yapmak isteyenler için masalar bulunuyor. İsterseniz park içindeki Kurt Kemeri Sosyal Tesisleri’nden faydalanabilirsiniz. Ayrıca yürüyüş ve koşu yapmak, bisiklete binmek isteyenler için parkurları kullanabilirsiniz. Çeşitli bitki türlerini tanıyabileceğiniz botanik bahçelerinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Parka giriş ücreti yaya ve bisikletlilere 6 TL, motorsiklet için 9 TL, Otomobil- Kamyonet-Pickup 18 TL, Minibüs 54 TL, Midibüs 90 TL, Otobüs 162 TL’dir.
Adres: Mithatpaşa, Ayvad Bendi Mesire Yeri, Eyüpsultan/İstanbul.
Bakırköy Botanik Park
2013 yılında açılışı yapılan Bakırköy Botanik Park, içinde 262 bin 500 kadar bitki türü bulunduruyor. Bitkilerin her biri belirli gruplar halinde tanıtılıyor. Eğer bitkilerle ilgileniyorsanız İstanbul’da sizin için en uygun yerlerden biri. Türkiyenin en yüksek oyun kulelerine de sahip. 40 -50 yıllık ağaçların gölgesinde gezerken doğal göletler, göçmen kuşlar için düşünülmüş bekleme alanlarını görebilir; 11 adet tematik bahçenin her birini gezebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 07:00 – 23:00. Girişler ücretsizdir.
Adres: Osmaniye Mah. İncirli Kavşağı D-100 Yanyolu, Bakırköy/İstanbul.
İletişim: 0 (212) 543 5313 / (0212) 414 97 00
Belgrad Ormanı – Sarıyer
Avrupa yakasının göz bebeklerinden biri olan Belgrad ormanı şehrin ortasında, İstanbul’da gezilecek en yeşil mekanlardan bir tanesi. 6 kilometrelik bir yürüyüş alanına sahip olması, hayat şartlarının getirdiği hareketsizliği üzerinizden atmanız için mükemmel bir fırsat niteliğinde. Doğaya tutkun olan bütün İstanbulluların ilk tercihlerinden olan Belgrad Ormanı, İstanbul’un gri yapıları arasında sahip çıkmamız gereken en önemli yeşil alanlardan biri. 5400 hektarlık bir alana yayılan orman içerisinde yerleşebileceğiniz birçok mesire alanı bulunuyor.
İsminin hikayesi ise Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521 yılında Sırbistan üzerine düzenlediği seferin sonunda pekçok sırp esiri yanında getirmesine ve ormanda bulunan bir köye yerleştirilmelerine dayandığı iddia ediliyor. İçerisindeki su bentlerinin şehrin su ihtiyacını karşıladığı bilinen ormandan köylülerin çıkarılması ise, orada yaşayan köylülerin suyu kirletmesi sonucu gerçekleşmiş.
Giriş ücretleri haftaiçi ve haftasonunda değişiklik gösteriyor. Haftasonu fiyatlarıŞahıs 5 TL, İndirimli Şahıs 2,5 TL, Bisiklet 5 TL, Motorsiklet 10 TL, Otomobil 15 TL. Haftaiçi araçla giriş ücreti 5 TL.
Adres: Bahçeköy Merkez Mahallesi, Sarıyer, İstanbul
İletişim: +90 (212) 226 13 14
Emirgan Korusu – Sarıyer
Nisan aylarındaki lale festivalleri ile ünlenmiş Emirgan Korusu İstanbul’da gezilebilecek en güzel mekanlar arasında yer alıyor. İstanbulluların yeşil hasretine bir çözüm olan koruda renk renk çiçekler, özel olarka işlenmiş motifli ağaçlar bulunuyor. Boğaz manzarasına karşı piknik yapabilirsiniz ya da koru içerisinde yer alan 3 köşkten birinde istediğiniz öğünü geçirebilirsniz.
Emirgan Korusu’na girişler ücretsizdir. Yalnızca araba ile gelenlerin 10 TL’lik bir otopark ücreti vermesi gerekmektedir.
Ziyaret Saatleri: 7:00 – 23:00. Koru içinde bulunan köşklerin ise sabah hizmet saati 9:00 itibariyle başlamaktadır.
Adres: Reşitpaşa Mahallesi, Emirgan Sokak, Sarıyer/İstanbul.
İletişim: 0 212 600 00 00
Göktürk Göleti Tabiat Parkı – Eyüp
Bir orman ile çevrili göletin karşısında piknik yapmak istiyorsanız ve bu yüzden İstanbul’da gezilecek yerler bakınıyorsanız Eyüp’te bulunan Göktürk Göleti Tabiat Parkı sizin için doğru adres olabilir. İstanbul’un kaotik atmosferinden biraz olsun uzaklaşarak yürüyüşler yapabilir, bisiklet ile gezebilir ve sevdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Tabii bunları yaparken karşınıza orman içinde yaşayan sevimli dostlarımız da çıkabilir. İsteyen ziyaretçiler için park içerisinde bir kır lokantası da bulunuyor.
Parka giriş ücretleri kişi başı yaya veya bisikletli 8 TL, motorsiklet 16 TL, Otomobil 24 TL.
Adres: Fatih Ormanı Kampüsü Maslak-Sarıyer-İstanbul
İletişim: 0212 2625756
Gülhane Parkı – Fatih
“Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda, ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında” demiş Nazım Hikmet. Nazım Hikmet’in saklandığı ağaçlar arasında gezintiye çıkmak isteyen İstanbulluları, listelerine kesinlikle Gülhane Parkı’nı da eklemeli. Osmanlı Devleti’nin en güzel yapıarından biri olan Topkapı Sarayı’na bağlı bir gül bahçesi olarak kullanıldığı için ismi “Gülhane” koyulmuş. Çınarlar arasında kalan gezinti güzergahında rengarenk çiçekler arasında yürüyüş yapabilirsiniz.
Gülhane Parkı’na giriş ücretsizdir.
Adres: Cankurtaran, Kennedy Caddesi. Fatih/İstanbul.
İletişim: 0212 520 77 40 / (0212) 453 14 53
Maçka Demokrasi Parkı – Şişli
Çeşit çeşit ağaç türlerini görebileceğiniz, bunların gölgesine serilip içeceğinizi yudumlayabileceğiniz keyifli bir park Maçka Demokrasi Parkı. İstanbul’un tüm ağır havasını biraz olsun arkada bırakabileceğiniz ve temiz havayı içinizde hissedeceğiniz, tazelenebileceğiniz bir yer. Avrupa Yakası’nda ikamet edenlerin koşu ya da yürüyüş güzergahında tercih ettiği parkın içinde bulunan piknik alanlarında piknik yapabilir, çocuğunuz için oyun alanlarından faydalanabilirsiniz. Maçka Demokrasi Parkı’na yukarıdan bakmak isteyenler ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki kampüsünü birbirine bağlayan teleferiklerinde Maçka-Taşkışla teleferik hattına binebilirler.
Adres: Harbiye, Kadırgalar Caddesi, Şişli/İstanbul.
Ulus Parkı – Beşiktaş
İstanbul’la baş başa kalma imkanı sunan Ulus Parkı’nda keyifli sabahlara merhaba diyebilirsiniz. Restorantında sevdiklerinizle çay-kahve içebilirsiniz. Bulunduğu lokasyon sebebiyle fiyatlar İstanbul’da herhangi bir restoranttan biraz daha fazla. Ancak, muhteşem manzarasıyla her şeye değecektir. İçerisinde çocuk parkı, fitness alanları, süs havuzları bulunuyor. Keyifli bir doğa günü için Ulus Parkı’nı tercih edebilirsiniz.
Adres: Kuruçeşme Mahallesi, Adnan Saygun Caddesi, Beşiktaş/ İstanbul.
Yıldız Parkı – Beşiktaş
İçerisinde Çadır Köşkü ve Malta Köşkü bulunan, Kır Kahvesi’nde dinlenebileceğiniz Yıldız Parkı yıllardır İstanbul’un en güzel ve değerli mekanlarından. Beşiktaş ile Ortaköy’ün arasında, İstanbul’un merkezindeki en büyük koru olma özelliğini taşıyor. Yıldız Parkı’nda bulunan piknik masalarında veya çim alanlarda piknik yapabilirsiniz. İçerisinde bulunan göletin keyfini çevresinde yapabileceğiniz bir gezintiyle çıkarabilirsiniz.
Yaya girişi ücretsiz, araç girişi 8 TL.
Adres: Yıldız Mahallesi. Beşiktaş/İstanbul.
İletişim: (0212) 258 94 53
İstanbul Avrupa Tarihi Yapılar
Binbirdirek Sarnıcı – Fatih
Diğer adıyla Filoksenos Sarnıcı, İstanbul’un en büyük ikinci sarnıcıdır. Tarihi 4. Yüzyıla kadar dayanan Sarnıç mimarisiyle büyüleyici bir atmosfer sunmaktadır. Osmanlı zamanında adı ilk olarak “bindir” olarak kullanılması sütunların birbiri üzerine bindirilmiş olmasından kaynaklandığı söylenmektedir. Daha sonrasında “binbir” olarak dönüşmüştür. Bir diğer teori ise içerisindeki sütunların fazlalığından dolayı “Binbirdirek” olarak anılmaya başlanmıştır. Günümüzde müze haline getirilen sarnıç, Fatih’in gezilmesi gereken en güzel tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
Adres: Binbirdirek Mahallesi, İmran Öktem Caddesi. No:2/1, Fatih/İstanbul.
İletişim: (542) 450 1001
Bozdoğan Su kemeri – Fatih
Şehrin ortasında her gün görülen, aşina olunan ve belki de bu yüzden güzelliği hak ettiği değeri göremeyen Bozdoğan Su Kemeri, İstanbul’a Romalılar tarafından yaptırılmıştır. Orijinal adıyla Valens Su Kemeri, zaman zaman Osmanlı döneminde restore edilerek günümüze kadar ulaşabildi. Ortaçağın su ihtiyacının en büyük destekçisi olan kemer, tarihi açıdan en önemli yapılardan bir tanesidir.
Caferağa Medresesi – Fatih
Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edlen yapılar arasında olan Caferağa Medresesi, farklı dönemlerde restore edilerek günümüze kadar ulaşabilmiştir. İstanbullulara yalnızca tarihiyle değil, düzenlenen atölyeleriyle de hizmet veren medresede günlük etkinlikler, sanata yönelik faaliyetler, geleneksel Türk sanatlarını geniş çevrelere tanıtmak amacı da güdülmektedir.
Adres: Caferiye Sokak, Soğukkuyu Çk. No:5, Fatih.
İletişim: +90 (212) 513 36 02
Çemberlitaş Hamamı – Fatih
Halen aktif olan ve vatandaşların kendini özel hissetmek için tercih ettiği Çemberlitaş Hamamı, aslında İstanbul’da görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer alıyor. Afife Nurbanu Sultan tarafından, Mimar Sinan’a yaptırıldığı bilinmektedir. İkiz hamam planlanmasıyla inşa edilen hamamın girişleri geçmişte kadın ve erkek olarak ayrılmakta, günümüzde girişler birleştirilmiş; hamam girişleri ayrılmıştır.
Ziyaret Saatleri: 08:00 – 22:00
Giriş Ücretleri değişiklik göstermektedir; hamam girişi 160 TL, giriş ücreti dahil masaj 290 TL, giriş dahil kese-köpük 255 TL, giriş dahil kese – köpük – yağ masajı 415 TL’dir.
Adres: Vezirhan Caddesi, No: 8 Çemberlitaş/ İstanbul.
İletişim: (0212) 522 79 74
Çırağan Sarayı – Beşiktaş
İstanbul’un en güzel konumlarından birinde yer alan, en güzel yapıları arasındaki Çırağan Sarayı, görülmeye değer mimarisiyle herkesi büyülüyor. 1800’lerin başlarında inşa edildiği bilinen Çırağan Sarayı, ahşap olarak inşa edilmiş, daha sonra heybetli bir görüntüye kavuşmuştur. Tarih sahnesinde 29 yıl boyunca Abdülaziz’in hapsedildiği saray, 1908 senesinin gelmesiyle meclis binası olarak kullanılmıştır. 1910 yılında çıkan bir yangın Çırağan Sarayı’nın tam anlamıyla yok olmasına sebep olduysa da daha sonra onarım yapılmasıyla tüm ihtişamını halen sergilemektedir. Günümüzde düğün etkinliklerinin ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği bir otel olarak hizmet sunmaktadır.
Giriş ve organizasyon fiyatları düzenlenecek etkinliğin niteliğine göre 300 TL – 1 Milyon TL arasında değişiklik göstermektedir.
Adres: Ciragan Caddesi, No:32, Beşiktaş/Istanbul
İletişim: +90 212 326 4646
Dolmabahçe Sarayı – Beşiktaş
İstanbul’un en görkemli yapılarından ve tarihi itibbariyle en değerlilerinden olan Dolmabahçe Sarayı’nın tariteki yeri oldukça farklıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1938 yılının Kasım ayında burada hayata gözlerini yummuştur. Dolmabahçe Sarayı İstanbullular için tüm güzelliğiyle en önemli değerlerden biridir ve 1984 yılından itibaren müze olarak gezilebilmektedir.
Hem mimarisi hem de içerisinde değerli nesnelerin bulunmasıyla İstanbul’un gözbebeklerinden biridir. Oldukça geniş bir alana yayılan saray 110.000 metrekaredir.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 16:00
Adres: Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş/İstanbul.
İletişim: 0(212) 236 90 00
Fener Rum Erkek Lisesi – Balat
Kızıllığıyla Balat’ın en dikkat çekici yapılarından biri olan Fener Rum Erkek Lisesi, saatlerce izlenilesi bir mimari güzellik sunuyor ziyaretçilerine. İstanbul’un görülmesi gereken en güzel yapıları arasında yer alan lise 1454 yılından beri aktif olarak eğitim vermektedir. Günümüzde görenleri adeta büyüleyen yapı ise 1881 yılında inşa ettirilmişti.r Halen aktif olarak eğitim- öğretim hayatında kullanıldığından içerisi serbet şekilde ziyaret edilemese bile, bulunduğu sokaktan geçmek ve dış cephesindeki detaylı işçiliğin inceliklerini görmek gerekiyor.
Adres: Balat Mahallesi. Sancaktar Yokuşu, No:36. Fatih/İstanbul
İletişim: +90 (212) 521 22 52
Galata Kulesi – Beyoğlu
Maalesef günümüzde çeşitli binalar tarafından kuşatılmış, çevresine birçok küçüklü büyüklü işletme açılmış Galata Kulesi, halen güzelliği ve geçmişten gelen estetiği ile direnmeye devam ediyor. İstanbul’un özellikle uluslararası arenada tanıtım simgelerinin başında gelen kulenin tarihi ise 528 yılına dayanıyor. İlk olarak ahşap malzeme ile inşa edilen yapı, 700 yıl kadar ayakta kalabilmesinin ardından 1204 yılında bir yangının çıkmasıyla hasar görmüştür. 1348 senesinde ise ahşap yapının yerini Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilen taş yapı almıştır.
“Galata Kulesi’nin tepesine ilk kez kiminle çıkarsan onunla evlenirsin” söylemine neredeyse bütün İstanbullular aşinadır. Tabii ne kadar doğru bilinmez ama Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kanat takıp uçtuğu yapıya çıkıp bir de o manzarayı siz deneyimlemek istiyorsanız biraz sıra beklemeniz gerekebilir. Ancak tepesine çıkamasanız bile Galata Kulesi, her açıdan İstanbul’un incisidir ve görülmeye değer.
Ziyaret Saatleri: 09:00 -22:30
Giriş Ücretleri yabancı turistler için 25 TL, sivil vatandaşlar için 15 TL, Öğrencilere ise 7.5 TL’dir. Müze Kart geçerli değildir.
Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, Beyoğlu/İstanbul.
İletişim: (0212) 293 57 07
Garipçe Kalesi – Sarıyer
Osmanlı döneminden günümüze kadar dayanmayı başarabilen fakat halk arasında fazla bilinmeyen tarihi yapılarımızdan biridir Garipçe Kalesi. Bir süre TSK tarafından kullanıma açılan kalenin yapım tarihi 1757-74 yılları arasında yapıldığı öne sürülmektedir. Eğer siz de kıyıda köşede kalmış tarihi yapılara meraklıysanız, Karadeniz’in sırtlarına bakan bu kaleyi ziyaret etmeyi unutmayın! Garipçe sırtlarında konumlanan kaleye gelirken Garipçe Köyü’ne uğrayarak keyifli bir gün de geçirebilirsiniz.
Adres: Garipçe, Fehim Sk. No:85, Sarıyer/İstanbul.
Haseki Hamamı – Fatih
Yerli turistlerden ziyade yabancı turistlerin ilgi odağı olan haseki Hamamı, bir dğer adıyla Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, I. Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan adına Mimar Sinan tarafından yaptırılmıştır. Tarihi bir mekan olmasına karşın bir süre depo olarak kullanılmış, daha sonra halı dükkanına dönüştürülmüştür. 2011 yılında gerçekleştirilen restorasyonla beraber Türk Hamamı olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Ziyaret Saatleri: 08:00 – 22:00
Giriş ücretleri ise hamam paketleri 55 Euro, masaj paketleri 60 Euro’dan başlayan bir fiyatlandırma ile düzenlenmiştir.
Adres: Cankurtaran, Ayasofya Meydanı No:2, Fatih/İstanbul.
İletişim: (0212) 517 35 35
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü – Büyükçekmece
1565 yılında yapımına başlanan tarihi köprü, Marmara Denizi ve Büyükçekmece Gölü’nün birleşim noktasında yer almaktadır. Tamamlandığı dönem II. Selm devri olan köprü, mimarisiyle dikkat çekmektedir. Sebebi ise Mimar Sinan’ın zekasını ve düşünce yapısındaki ustalığı ortaya çıkaran eserlerden biri olduğu anlaşılmasıdır.Köprüye borular aracılığı ile kervansarayın ısıtma sistemini yerleştiren Mimar Sinan, mimari planlamasıyla kış aylarında köprünün buz tutmasını da engellemiştir. Bu yönüyle birçok eserinde görüldüğü gibi zamanının çok ötesinde olan bir sanatçı olduğu bir kez daha doğrulanmıştır.
Adres: Mimarsinan, Mimar Sinan Kavşağı, Büyükçekmece/İstanbul
Rumeli Hisarı
İstanbul savunması sırasında hayati bir önemi olan Rumeli Hisarı günümüzde İstanbul’un en etkileyici yapıları arasında ilk sıralardadır. İstanbul’un Fethi öncesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmesi emredilmiş, söylemlere göre 139 günde tamamlanmıştır. 1452 senesinde inşa edilen yapıda 1000’in üzerinde işçi çalıştığı bilinmektedir. Zamanın acımasızlığı, deprem ve yangınlarla kendini göstermiş ve Rumeli Hisarı zarar görmüştür. III. Selim döneminde onarılan hisar halen İstanbul’u süslemektedir. İstanbulluların ve İstanbul’u gezmek isteyenlerin görmesi gereken en önemli yapılardandır.
Ziyaret Saatleri: Çarşamba hariç 09:00 – 19:00
Giriş ücretlerinde öğrenci, 18 yaş altı ve 65 yaş üzerine ücretsiz; normal bilet 10 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.
Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Caddesi, Sarıyer/İstanbul
İletişim: (0212) 263 53 05
Tarihi Galatasaray Hamamı – Beyoğlu
Tarihi 1400lere uzanan bir kültür mirası daha Beyoğlu’nda bulunuyor. İlk olarak sultan, kadı ve sadrazamları ağırlayan hamam, daha sonra lise öğrencilerinin de kullanımına açılmış. İstanbul’un en eski hamamlarından biri olmasıyla sahip çıkılması gereken bir miras olan hamam merkezi konumuyla da oldukça ziyaret edilebilir bir lokasyonda bulunuyor.
Ziyaret Saatleri: 07:00 – 22:00
Giriş ücretleri hizmete göre farklılık göstermektedir. Diğer tarihi Türk hamamlarının ücret politikası hemen hemen burada da geçerlidir.
Adres: Turnacıbaşı Sokak, No: 24 Galatasaray, Beyoğlu/ İstanbul.
İletişim: 0212 252 42 42
Tarihi Gedikpaşa Hamamı – Fatih
Kapalıçarşı’ınn 250 metre ilerisinde bulunan hamam, Gedik Ahmet paşa tarafından emredilmiş, Mimar Hayrettin tarafından yapılmıştır. Konumuyla keyifli bir tarihi yolculuk edebileceğiniz günün kapılarını aralarken Türk Hamam kültürüne de yabancı kalmamak adına burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 22:30
Giriş ücreti diper hamamlara göre oldukça uygundur. Kese, köpük masajı, sauna ücreti olarak 80 TL fiyatlandırma yapılmıştır.
Adres: Hamam Caddesi No : 61 Gedikpaşa, Fatih/İstanbul.
İletişim: 0212 517 89 56
Tarihi Süleymaniye Hamamı – Fatih
Türk hamamları arasında mimari yapısıyla göz alan Süleymaniye Hamamı, Kanuni için onun devrinde emredilerek yaptırılmıştır. İstanbul’un çeşitli yerlerine sanat eseri ve mühendislik harikaları bırakan Mimar Sinan’ın bir diğer harikası da burasıdır. İçerisinde Kanuni’ye ait özel bir loca da bulunan hamamın sıcaklık dereceleri soğuk, ılık ve sıcak olarak ayrılmaktadır. Günümüzde halen odunla ısıtma sistemi kullanılmakta, Mimar Sinan’ın zihninin bir yansıması olarak hizmet vermektedir.
Ziyaret Saatleri: 10:00 -22:00 (Pazar günleri 07:00 – 09:00 saatleri arasında yalnızca kadınlara hizmet verilmektedir.)
Giriş ücreti kişi başı 40 Euro.
Adres: Mimar Sinan Caddesi No:20 Süleymaniye / Fatih – İstanbul (Süleymaniye Camii yanı)
İletişim: +90 (212) 519 55 69 – +90 (212) 520 34 10
Topkapı Sarayı – Fatih
Osmanlı Devleti’nin adeta bir güç gösterisinde bulunduğu Topkapı Sarayı, dönemin en heybetli yönetim merkezi sayılabilir. İçerisinde birçok farklı yapı bulunan kompleks bir planlamayla inşa edilmiş saray, günümüzde halen tüm görkemiyle İstanbul’un silüetini en etkileyici şekilde süslemektedir.8 giriş kapısı olan Topkapı sarayının en heybetli kapısı “Saltana Kapısı”dır. 80.000 metrekarelik oldukça geniş bir alana yayılan saray aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi olmasıyla, hem Osmanlı dönemi için hem de Cumhuriyet dönemi için dikkat çekmektedir. Topkapı sarayının benzersizliği, İstanbul’da gezip de onu atlamanın önündeki en büyük engel. İstanbul’un yapılarını “biliyorum” demek adına mutlaka görülmeli.
Ziyaret Saatleri: 09:00 -16:30
Giriş ücreti; saraya girmek için 100 TL (Harem ve Aya İrini dahil değil) harem için ayrıca 70 TL, Aya İrini Müzesi için 60 TL verilmesi gerekiyor. Sarayda, Harem ve Aya İrini hariç Müze Kart geçerli. Saraya giriş; 18 Yaşın altındaki ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Gazileri, şehit ve gazilerin eşleri ile çocukları, engelliler ile tek refakatçisi, er ve erbaşlar,basın kimlik kartı sahipleri, ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri için ücretsiz.
Adres: Cankurtaran, Fatih/İstanbul.
İletişim: (0212) 512 04 80
Yedikule Hisarı Zindanlar – Fatih
Bir yanıyla korkunç, diğer yanıyla büyüleyici olan yedkule hisearı ve zindanlar İstanbul tarihinin bambaşka bir yüzünü sunuyor sizlere. Tarihte devlet hazinelerini saklamak ve mahkumları hapsetmek gibi temel amaçlarla kullanılmış; daha sonra bir açıkhava müzesi haline getirilmiştir. Efsanelere göre burada Paganlar da tutsak edilmiş ve ikenceye uğramışlar, işkenceye dayanamayan bir pagan ise ruhlarını duvarlara mühürlemiş çığlıklarıyla.. İşte böyle de merak uyandırıcı ve ürkütücü bir yönü de vardır tarihi yapıların.
Hisar 7 kuleye sahiptir, adı da buradan gelmektedir. 4 adedi Bizans döneminde inşa edilen kulenin geri kalanı Osmanlı döneminde yapılmıştır. Eğer siz de tarihin süslü ve ihtişamlı yönünden biraz daha farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız zindanları ziyaret etmelisiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazar hariç her gün 08:30 – 18:00
Giriş ücreti 10 TL’dir, Müze Kart geçerlidir.
Adres: Yedikule Mahallesi, Yedikule Meydanı Sokak. No:9, Fatih/İstanbul.
İletişim: 0(212) 453 1453
Yerebatan Sarnıcı – Fatih
Sultanahmet Meydanı’nda dışardan bakıldığında pek ilgi çekmeyen fakat içerisiyle adeta büyüleneceğiniz bir görsel şölen olan Yerebatan Sarnıcı gerçekten değerli. İmparator Justinian tarafından 532 senesinde inşa ettirilen sarnıç, şehrin su ihtiyacı için yıllar boyu kullanılmış. 1985 yılında ise restore edilerek açılmaya hazırlanmış ancak 1987 yılında halka açılmıştır. Yerebatan Sarnıcı’ndan öyle farklı bir enerji alacaksınız ki, fotoğraflarından bile insanı büyüleyen atmosferini kendi gözlerinizle görmek keyifli bir deneyim olacaktır.
Ziyaret Saatleri: Yazın 09:00 – 18:30 / Kışın 09:00 – 17:30.
Giriş ücretleri yerliler için 15 TL, öğrenci ve öğretmenlere 5 TL, yabancılara 30 TL’dir. Müze Kart geçerli değildir.
Adres: Yerebatan Caddesi. Alemdar Mah. 1/3, Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL
İletişim: 0 (212) 512 15 70 / (0212) 522 12 59
Yıldız Sarayı – Beşiktaş
Mimari açıdan Topkapı Sarayı ile aralarında benzerlik kurulabilecek Yıldız Sarayı, II. Selim taraıfndan annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılmıştır. Tarihi 18. Yüzyıla dayanan saray, Osmanlı’nın yönetim merkezleri arasında yer lamıştır. İlk olarka II. Abdülhamid’i ağırlayan saray, aslında bu misafirliğin sonucunda zarar görmüştür. II. Abdülhamid’in tahttan indirildiği 31 Mart olayları, yapısının büyük ölçüde zedelenmesine neden olmuştur. Daha sonra restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşan saray, em tarihsel önemiyle hem de mimari güzelliği ile görülmeye değer.
Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-2 Ekim 09.00-19.00, 3 Ekim-15 Nisan 09.00-17.00, Pazartesi günleri ziyarete kapalı.
Müze Kart geçerlidir. Giriş ücretleri 10 TL, 18 yaş altı ve 65 yaş üzerine ücretsizdir.
Adres: Yıldız, Yıldız Sarayı Müzesi, Beşiktaş/İstanbul.İletişim: +90 (212) 260 80 60
İstanbul Avrupa Dini Yapılar
Aya İrini Kilisesi – Fatih
Konstantin’in 330 senesinde inşa ettirdiği Aya İrini Kilisesi, yangın ve depremlerle büyük hasarlar görmüş, retorasyon işlemleriyle ancak günümüze ulaşmıştır. İstanbul’un fethi ardından silah deposu olarak kullanılan Kilise, 1869 yılının gelmesiyle müze halini almıştır. İstanbul’da gezmek isteyeceğiniz kiliseler arasında en ihtişamlısı olmayabilir fakat en eski kilise olarak kabul eidlmesi ve en büyük ikinci kilise olması onu görülmeye değer kılıyor. Aynı zamanda Osmanlı tarihine ilgi duyanlar için söylemek gerekir ki, Osmanlı Devleti’nin ilk müzesi olma niteliğini taşımaktadır.
Ziyaret Saatleri: Salı hariç her gün 09:00 – 16:00
Giriş ücreti indirimli 30 TL, normal 60 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.
Adres: Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı 1. Avlusu, Sultanahmet Fatih İstanbul
İletişim: (0212) 512 04 80
Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi – Fatih
12. yüzyılda inşa edilen kilise, 1601’e kadar Kadınlar Manastırı olarak hizmet vemiştir. Sultan Mustafa tarafından yıktırıldığı ve daha sonra yeniden yaptırıldığı söylenen kilisenin avlusunda bir patrik binası ve bir kütüphane yer almaktadır. 12 havariyi temsil etmesi adına 12 sütun üzerine kurulmuştur ve içerisinde üç azizenin tabutları gibi birçok değerli mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Patrikhane’nin burada bulunması ise dini açıdan oldukça önemli bir konuma getirmektedir.
Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00
Adres: Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:44, Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 531 96 70
Ayasofya Camii – Fatih
Tarihi ve tüm ihtişamıyla İstanbul’un en önemli ve görkemli yapılarından biri olan Ayasofya Camii, İmparator Konstantios tarafından kilise olarak 360 senesinde yaptırılmıştır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle cami olarak kullanıma açılmıştır. Cami olarak kullanılmaya başlandığı yıllarda Mimar Sinan tarafından minare de eklenmiştir. Yalnızca Türkiye’nin değil, medeniyetler tarihinde de en önemli mirasların arasındadır. 1935 yılından itibaren Türkiye’nin en değerli müzelerinden biri haline getirilen Ayasofya Cami, 2020 yılında yeniden cami haline getirildi.
Dünyanın en eski katedrali olan yapı, hem Hristiyan dünyası hem de Müslümanlar arasında oldukça önemlidir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Ayasofya Cami’yi ziyaret etmeden İstanbul gezinizi tamamlamayın!
Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, Fatih/İstanbul.
İletişim: 0 212 522 17 50 – 0 212 522 09 89
Bulgar Ortodoks Kilisesi (Sveti Stefan) Demir Kilise – Fatih
Bembeyaz duvarları, altın kaplama süslemeleriyle Fatih’in en dikkat çekici yapılarından biri olan Demir Kilise, 1898 yılında inşa edilmiştir. Gotik Revival mimarisiyle büyüleyici bir etkiye sahip olan Kilise’inn restorasyon çalışmaları ise tam 7 sene sürmüş, ardından tüm güzelliği ile ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Sultan Abdülaziz doöneminde, azınlıkların büyük ısrarları sonucu yaptırılabilmiştir. Tamamen demir ve metalden olması, demonte olarak getirilme fikrinden dolayı olsa da bu yapısıyla diğer kiliselerden de ayrılmaktadır.
Ziyaret Saatleri: 09:00 -17:00
Adres: Balat, Mürselpaşa Cd. No:10, 34087 Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 248 09 21
Eyüp Sultan Camii – Eyüp
İstanbul’un fethinden 3 sene sonra inşa edilen Eyüp Sultan Cami, Osmanlıların İstanbul’da yaptırdığı ilk cami olma niteliğini taşıyor. Cami muhteşem bir atmosfere sahip, büyüleneceğiniz bir gün geçireceğiniz belki de asırlık Eyüp Sultan’da namaz kılmayı deneyimleme keyfine erişeceğiniz için buraya uğramadan geçmeyin. Dini önemi açısından içerisinde Hz. Muhammed’in yakın arkadaşı Ebu Ayyub el-Ansari’nin bulunuyor, ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri (Türbe için): 09:30 – 16:00
Adres: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, Eyüpsultan/İstanbul
İletişim: (0212) 544 44 16
Fatih Camii ve Külliye – Fatih
Fetih ardından inşası 7 sene süren ve 1470 senesinde tamamlanan Fatih Camii, II. Mehmed tarafından emredilmiştir. Yıllar içerisinde depremler dolayısıyla yıkıldığında, 1771 yılında yerine günümüze ulaşan cami yapılmıştır. Kutsal Havariler Kilisesi’nin yerine inşa edilen camide bulunan avlu, en büyük cami avlularından biri olmasıyla dikkat çekmektedir. II. Mehmed’in karısının mezarına ev sahipliği yapmasıyla tarihi değerinin oldukça arttığı cami İstanbul’da görülmesi gereken dini/tarihi yapılardan biridir.
Ziyaret Saatleri: 09.00-16.00
Adres: Ali Kuşçu, Hattat Nafiz Caddesi No:6, Fatih/İstanbul
İletişim: Fatih Müftülüğü-0212 524 64 10
Hırka-i Şerif Cami – Fatih
Cami, Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkasının burada sergilenmesi sebebiyle Hırka-i Şerif Camii olarak adlandırılmaktadır. İslam tarihi ve maneviyat açısından oldukça değerli bir yönü bulunan Hırka-i Şerif Camii’yi ziyaret ederek yoğun duygular yaşayabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri (Hırka-i Şerif): Hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 09.00-18.00
Adres: Hırka-i Şerif, Fevzi Paşa Caddesi, Fatih/İstanbul
Kırım Kilisesi – Beyoğlu
Neo-gotik mimarinin bir temsilcisi olarak İstanbul’u süsleyen Kilise, 1868 yılında İngilizler tarafından inşa ettirilmiştir. Kırım Savaşı’nın anısına yapılan kilise aynı zamanda kentsel sit alanı olarak kabul edilmiştir. Özellikle mimarisi sebebiyle görülmesi gereken Kırım Kilisesi, sahip olduğu kaliteli akustiğiyle de dikkat çekmekte ve bu yüzden özel etkinliklerde kullanıma açılmaktadır. Kilisenin “Osmanlı’ya gelen ilk araba” ile ilgili ilginç bir hikayesi de bulunuyor. Kırım Kilisesi’nin açılışının ardından Kraliçe Victoria, padişaha bir hediye olarak İngiliz yapımı bir araç sunar. Padişah, aracın “şeytan işi” olduğunu söyleyerek Sarayburnu’ndan denize bırakılmasını emretmiştir.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 18:00
Adres: Şahkulu, Serdar-ı Ekrem Cd. No:52, Beyoğlu/İstanbul
Ortaköy Cami – Beşiktaş
Ortaköy başlı baına İstanbul’un gezilmeye değer en güzel semtlerinden biri iken, Ortaköy Camii hem konumu itibariyle hem de görüntüsüyle bu semti taçlandırmaktadır. Boğaza nazır oluşuyla göreni mest eden bir manzara sunmaktadır. Caminin mimarisi oldukça etkileyicidir, tasarımı ise Barok ve Rokoko tarzlarını yansıtmaktadır. İstanbul’un yerli ve yabancı turist trafiğinin can damarı olan Ortaköy’e gittiğinizde burayı görmeden geri dönmeyin!
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 18:00
Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, Beşiktaş/İstanbul
Rüstem paşa Cami – Fatih
Özellikle İstanbul’da Mimar Sinan’ın benzersiz yapılarını gezmek istiyorsanız listenize eklemeniz gereken yapıların başında Rüstem Paşa Camii de geliyor. 1564 yılında açılmasıyla zengin bir tarihe tanıklık eden yapı, Mihrimah Sultan tarafından eşi Damat Rüstem Paşa adına yaptırılmıştır. Dış mimarisinin pek bir fark yaratmadığı caminin özellikle içini gezmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece hem Mimar Sinan’ın dehasına şahit olabilir, hem de Osmanlı estetiğini kendi gözlerinizle görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
Adres: Rüstem Paşa, Hasırcılar Cd. No:62, Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 631 64 53
Sent Antuan Kilisesi – Beyoğlu
İstanbul’un en büyük Roma Katolik Kilisesi olan Sent Antuan, İstiklal Caddesi’nde bulunmaktadır. İtalyan topluluğuna hizmet için açılmış kilise 1725 yılında inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça renkli ve etkileyicidir. 2003 yılında İstanbul’a gelen Papa XXIII. John’un vaaz verdiği yer olarak tarihe geçmiştir. İçeirsinde birçok sanat eserini görebilirsiniz. Zengin bir kültür mirası taşıyan kiliseye uğramadan İstanbul gezinizi bitirmeyin!
Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00. Ayinler: Pazartesi-Cumartesi 08.00 / Pazar 10.00.
Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171, Beyoğlu/İstanbul
İletişim: 0090-212-2440935
Sultanahmet Cami ve Meydanı – Fatih
Ayasofya’nın hemen karşısında bulunan Sultanahmet Camii, mavi seramiklerle süslenmiş olduğundan dünyada “Blue Mosque” olarak isimlendirilmiştir. Sultan I. Ahmet tarafından yapılmıştır ve mimarı, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Sedefkar Mehmet Ağa’dır. 6 minareli olması eleştirildiği için bir minare daha eklenerek sayısı 7’ye çıkarılmıştır. Muhteşem bir akustiği bulunan Camii’nin atmosferi sizleri kesinlikle büyüleyecektir. Tarihi yarımada’nın en güzel yapıları arasında ilk sıralarda gelen Sultanahmet, oldukça turist çekmesinin yanında, İstanbulluların da mutlaka zaman ayırması gereken mekanlardan bir tanesidir.
Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, Fatih/İstanbul
İletişim: 0212 458 07 76 Ziyaret Saati Bilgi: 0850 346 30 34
Süleymaniye Camii – Fatih
Mimar Sinan’ın harikalarından biri olan Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa ettirilmiştir. Caminin akustiği, ona dair dikkat çeken en önemli unsurların başında gelir çünkü Mimar Sinan, akustiğini kusursuz biçimde planlamıştır. Yalnızca bir cami değil, 15 bölümlük bir külliye olan Süleymaniye Cami, İstanbul’da özellikle Osmanlı ve İslam tarihi başta, yerli ve yabancı turistlerin de mutlaka görmesi gereken bir yapıdır.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 18:00
Adres: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, Fatih/İstanbul
İletişim: 0 (212) 222 28 82
İstanbul Avrupa Müzeler
Aşiyan Müzesi – Beşiktaş
Edebiyatın en önemli isimlerinden biri Tevfik Fikret’in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı evi olan müze, manevi önemi bir yana, Tevfik fikret tarafından tasarlanmış olmasıyla da dikkat çekmektedir. 1940 yılında eşi tarafından satın alınmış, 5 senenin ardından Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Aşiyan Müzesi, edebiyat tarihi ve ülkenin kültür mirası için oldukça önemli bir yapı. Buraya geldiğinizde Tevfik Fikret gibi büyük bir ismin yatak odasını, İstanbul’u yerdiği Sis şiirinin etkisiyle Şehzade Abdulmecit Efendi’nin yaptığı tabloyu ve koleksiyonda daha birçok şahsi nesneyi görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç 09:00 – 16:00
Girişler ücretsizdir.
Adres: Bebek Mahallesi, Aşiyan Yolu, Beşiktaş/ İstanbul
İletişim: 0212 263 69 86
Atatürk Deniz Köşkü – Florya
1935 yılında hizmet vermeye abşlayan yapı, 1938 yılının Mayıs ayına kadar Mustafa Kemal Atatürk tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Bu sebeple önemli yapılar arasında yer alan Atatürk Deniz Köşkü günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Atatürk’ün Florya sevgisi sebebiyle inşa ettirilmesinin yanında, deniz üzerine inşa edilmesiyle dikkat çekmektedir. Atatürk’ün birçok eşyasının sergilendiği müzeye giderek ona daha yakın hissedebilir, tasarımıyla sizi hayran bırakacak atmosferi gözlerinizle görebilirsiniz.
Adres: Basınköy, Çekmece İstanbul Cd. No:23, Bakırköy/İstanbul
İletişim: (0212) 426 51 51
Galata Mevlevihanesi Müzesi – Beyoğlu
Müze olarak ziyaret edilebildiği 1975 tarihinden itibaren tarihi mirası manevi bir çerçevede ziyaretçilerine sunuyor. İlgi duyanlara el yazması eserleri sunan Galata Mevlevihanesi’nde kapsamı oldukça geniş bir kütüphane de yer alıyor. Şeyh ve neyzenlerin de hikayelerine de ulaşabiliyorsunuz. Yılın özel dönemlerinde müzede düzenlenen sema törenlerine katılabilir, müze gezinizi çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Giriş ücreti 12 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.
Ziyaret Saatleri: Galata Mevlevihanesi Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günlerde 09:00 – 17:00. Yaz saatlerinin gelişiyle 18:00’e kadar uzamaktadır. Sema törenlerinin olduğu tarihlerde girişler saat 16:00’ya çekilmektedir.
Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, Beyoğlu/İstanbul
İletişim: 0212 245 41 41
Harbiye Askeri Müzesi – Şişli
5 bin parçalık askeri koleksiyonu ile kendine hayran bırakan müze özellikle askeri tarihe ilgi duyan ziyaretçilerini bekliyor. Osmanlı döneminde rütbeli askerilerin eğitimi için kullanılan yapının en önemli özelliklerinden bir tanesi Mustafa Kemal Atatürk’ün de burada eğitim almış olmasıdır. Çanakkale ve Atatürk’e ayırılan bölümlerle ziyaretçileri kendine çeken müzeye gelmenizin bir diğer sebeplerinden biri de en eski bandolardan biri sayılabilecek Mehter Takımı’nın her öğleden sonra verdiği konserlerdir.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 16:30
Giriş ücretleri normal 4 TL, öğrenci 1.30 TL. Müze Kart geçerlidir.
Adres: Valikonagi Caddesi, Harbiye, Şişli/ Istanbul
İletişim: 0 (212) 233 27 20
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi – Fatih
Gülhane Parkı içerisinde yer alan müze 3500 metrekarelik bir alanda oldukça geniş bir koleksiyonu halka sunmaktadır. 570 kadar model ve maketi sergileyen müze genel hatları itibariyle İslam dünyasındaki 8- 16. Yüzyıllar arasını konu almaktadır. Aratırmalar ile Doğu ve Batı’yı harmanlayan ve bunun bir sonucu olarak büyük çalışmalar sonucu ortaya çıkmış müzeyi ziyaret ederek tarihi bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 27:00
Giriş ücreti 18 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.
Adres: İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi. Gülhane Parkı İçi Has Ahırlar Binası. Fatih.
İletişim: +90 212 528 80 65 / +90 212 513 72 14
İstanbul Arkeoloji Müzesi – Fatih
Dünyanın en iyi 10 müzesi arasında yer alan oldukça önemli bir yapı olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi aslen üç ana bölümden oluşmaktadır. Ana bina olan Arkeoloji Müzesi bir diğer adıyla “Asar-ı Atika Müzesi” olarak bilinmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinden birbirinden farklı eserleri ziyaretçileriyle buluşturan Arkeoloji Müzesi kesinlikle İstanbul’da gidilmesi gereken en öneli yerlerden bir tanesidir. Müzenin diğer bir bölümü olan Eski Şark Eserleri Müzesi’nde Yakın Doğu’ya ait eserleri; Çinili Köşk Müzesi’nde ise Anadolu’dan getirilmiş birbirinden güzel çinileri görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 1 Nisan-31 Ekim 10.00-17.00 / 31 Ekim-1 Nisan 09.00-18.00. (Ek Bina Ziyarete kapalıdır)
Giriş Ücreti 60 TL’dir.
Adres: Alemdar Caddesi,Osman Hamdi Bey Yokuşu,Gülhane.
İletişim: 0212 520 77 40 – 41
İstanbul Deniz Müzesi – Beşiktaş
1897 yılına dayanan köklü tarihiyle briçok alandan tarihi koleksiyonu İstanbullulara açan İstanbul Deniz Müzesi, 2013 yılında açılmıştır. Müzenin sunduğu koleksiyonların yanında bir kütüphanesi ve burada oldukça kuvvetli bir arşivi de bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı müzede görebileceğiniz koleksiyonlar; Atatürk’e ait eşyalar, tarihi kayıklar, Kağıt ve taş eserler, tekstil eserleri, ahşap ve metal eserler, plastik sanatları içeren koleksiyonlardan oluşuyor.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Haftaiçi ve haftasonu ziyaret saatleri değişiklik göstermektedir.
Haftaiçi 09:00 – 17:00, haftasonu 10:00 – 18:00.
Haftaiçleri 16:00’dan sonra, haftasonları 17:00’den sonra girişler kabul edilmemektedir.
İstanbul Deniz Müzesi giriş ücreti 10 TL’dir; öğrencilere ücretsizdir.
Adres: Deniz Müzesi Komutanlığı Sinan Paşa Mh. Beşiktaş Cad. 6/1, Beşiktaş.
İletişim: 0212 327 43 45
Madame Tussauds İstanbul Müzesi – Beyoğlu
Dünyanın çeşitli merkezlerinde ziyaretçilerine hizmet veren Madame Tussauds, İstanbul’da da balmumu heykelleri görmek isteyenleri ağırlıyor. İçerisinde dünyaca ünlü sanatçılardan tarihi kişiliklere birçok ismin balmumu heykellerini barındırıyor. Temasıyla İstanbul’da gezilecek en güzel yerlerden biri haline gelen müzede Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, gibi tarihi kişilikler ile Beyonce, Lady Gaga, Madonna gibi ikonik yabancı sanatcılardan, Türk sanatının Mazhar Alanson ve Müslüm Gürses gibi birçok unutulmaz ismini görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 11:00 – 22:00. Haftanın her günü açıktır. Sezona göre giriş günleri ve saatleri değişiklik gösterebilir. Giriş ücreti 80 TL, Online olarak giriş ücreti ise 64 TL’dir.
Adres: Hüseyinağa Mahallesi, İstiklal Cad. No:56, Beyoğlu/İstanbul.
İletişim: +90 444 3 253
Masumiyet Müzesi – Beyoğlu
2012 yılında İstanbulluların hizmetine açılan müze, özellikle Orhan Pamuk’un okurları tarafından yoğun ilgi ile karşılanmıştır. Masumiyet Müzesi’nin 2008 yılında yayımlanmasıyla tasarlanan müze, kitapla paralel olarak 1950 yılından 2000’e kadar geçen sürenin tarihi bir yansımasını gözler önüne seriyor. Bir İstanbul hikayesi anlatan kitabı okumuş olmanız gerekm,yor müzeyi gezmek için fakat gezinizi daha anlamlı kılmak adına kitabı okuyarak bu geziyi düzenlemenizi tavsiye ediyoruz.
2014’ün Mayıs ayında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü alan Masumiyet Müzesi İstanbul’da gezilecek en güzel yerlerin başında geliyor. Müzede eski İstanbul taksilerini, yalı kültürünü yansıtan eşyaları ve kitapta yer alan nesnelere kadar daha nicesini görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Perşembe hariç saat 10:00 ve 18:00.
Perşembe günleri giriş çıkış saatleri 10:00 – 20:00 arasındadır.
Giriş ücretleri ise öğrenciye 15 TL, Yetişkine 25 TL’dir.
Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, No: 2, Beyoğlu/ İstanbul.
İletişim: 90 212 252 97 38
Panorama 1453 – Zeytinburnu
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini konu alan müze, tüm cazibesiyle ziyaretçilerini bekliyor. Üzeri kapalı panoramik bir müze olma özelliğiyle biricikliğini koruyan Panorama 1453 2009’dan günümüze tarihin kapılarını aralıyor. İstanbul’un fethini sinematik bir şekilde, top sesleri, at kişnemeleri, Mehter Takımı’nın ezgileri geziniz sırasında size eşlik ediyor. Özenle hazırlanmış maketler ve duvar resimleriyle sizi İstanbul’un fethine ötürüyor.
Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00
Giriş ücreti 7,5 TL’dir.
Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, Zeytinburnu/İstanbul
İletişim: 0212 415 14 53
Pera Müzesi – Beyoğlu
İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alan müze Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından İstanbulluların kültür birikimine miras için hizmete açılmıştır. İçerisinde geçici olarak sergilenen eserlerin yanında daima görebileceğiniz koleksiyonlar da bulunmaktadır. Oryantalist Resim Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu ve Fotoğraf Koleksiyonu’nu mutlaka gezip görmeniz gerekmektedir.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Salı – Cumartesi günlerinde 10:00 – 18:00; Pazar günü ise 12:00 – 18:00 saatleri.
Yetişkinler için 25 TL, öğrenciler için 10 TL giriş ücreti talep edilmektedir. Grup gezilerinde 10 kişi ve üstü için 20 TL ücret ödenmesi gerekmektedir. Cuma günleri 18:00 – 22:00 arasında ücretsiz olarak müzeyi gezebilirsiniz.
Adres: Asmalımescit Mahallesi. Meşrutiyet Caddesi. No:65. Tepebaşı – Beyoğlu.
İletişim: +90 212 334 99 00
Rahmi Koç Müzesi – Beyoğlu
Hasköy’de bulunan ve Haliç’in kıyısında yer almaktadır. 7’den 70’e herkesin ilgisini çekebilecek bir kültür mirası, tarihin kapılarını açıyor ziyaretçilerine. Rahmi Koç’un desteği ile açılan sanayi müzesi, Türkiye’nin bu alanda açılmış ilk müzeleri arasında; ulaşım ve endüstri sektörünün tarihini yansıtıyor. Ataürk’ün özel eşyalarını da görebileceğiniz müzede Atatürk Bölümü, Bilimsel Aletler, İletişim Araçları, Demiryolu Ulaşımı, Karayolu Ulaşımı, Havacılık, Denizcilik, Yaşayan Geçmiş, Özel Koleksiyonlar, Makineler, Modeller ve Oyuncaklar bölümleri yer almaktadır.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Haftaiçi 09:30 – 17:00, haftasonu ve bayramlarda 09:30 – 18:00. 1 Nisan ve 30 Eylül arasındaki tarihlerde müze 19:00’a kadar açıktır.
Rahmi Koç Müzesi’nde Müze Kart geçerlidir. Giriş ücreti ise öğrencilere 7 Tl, yetişkinlere 18 Tl’dir.
Adres: Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy- İstanbul
İletişim: 0 (212) 369 66 00
Sakıp Sabancı Müzesi – Sarıyer
Birbirinden değerli sanatçıların eserlerini ve müzenin ev sahipliği yaptığı kıymetli koleksiyonları görebileceğiniz Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul’da gezilecek müzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Gitmeden önce müzenin programına bakarak sergiler hakkında bilgi alabilirsiniz. İçerisinde Abidin Dino arşivi, resim koleksiyonu, Emirgan arşivi, at heykelleri, mobilya ve dekoratif eserler koleksiyonu, kitap sanatları ve hat koleksiyonu gibi bölümlerin arasında gezerken zamanın durduğunu hissedeceksiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapaıdır. Çarşamba günleri 10:00 – 20:00 arasında; geri kalan günlerde 10:00 – 18:00 arasında gezebilirsiniz. Son biletler ise müze kapanışından yarım saat önce satılmaktadır. Müze Kart geçerlidir. Müzeye giriş için öğrenciler 20 TL, yetişkinler 30 TL ücret ödemeleri gereklidir, Çarşama günleri ise müzeye giriş ücretsizdir.
Adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, Sarıyer/İstanbul
İletişim: +90 212 277 22 00
Türk Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
1865 yılında Neo-klasik tarzda inşa edilmiş Basın Müzesi, ilk önce mimarisiyle daha sonra ise birikimiyle tüm ziyaretçilerini büyülüyor. Maarif-i Umumiye Nezareti ve İstanbul Darülfünun hizmetleri için kullanılan yapı aynı zamanda bu yıllarda Uluslararası Resim Sergisi’ne ev sahipliği yapmıştır. Tarihsel açıdan önemi ise II. Abdülhamid döneminde bir sansür binası olarak kullanılmasıyla açıklanabilir. Günümüzde İstanbul’un önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri haline gelmiş Basın Müzesi birbirinden çeşitli etkinliklerla halka hizmet veriyor. Sanat ve kültür etkinliklerinin yanında ziyaretçilerine basın hayatının tarihsel bir gelişimini sunuyor.
Girişler ücretsizdir.
Adres: Mollafenari Mahallesi, Divan Yolu Caddesi, No:76, Fatih/İstanbul.
İletişim: 0212 513 84 58
Türk ve İslam Eserleri Müzesi – Fatih
1914 senesi itiariyle Süleymaniye Camii içerisinde hizmet vermeye başlayan müze, ilk defa Türk – İslam eserlerinin bir arada sergilendiği bir yapı olmasıyla önem taşıyor. 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Juri Özel Ödülü’nü almıştır. Çeşitli sanat eserlerini görebileceğiniz müzede Türk kültürünü yansıtan estetik anlayışı inceleyebilirisiniz. Halılar, el yazmaları, hat sanatı eserleri, ahşap eserler, taş işlemeleri, cam – maden ve etnografya bölümlerini göebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesileri hariç 1 Nisan-31 Ekim 10.00-17.00 / 31 Ekim-1 Nisan 09.00-18.00
Giriş ücreti 50 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.
Adres: Binbirdirek, Atmeydanı Cd. No:12, Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 518 18 05
Türkiye İş Bankası Müzesi – Eminönü
Çocuk ve gençlere hitap eden atolyeler düzenlemeleriyle dikkat çeken İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet tarihinde kurulmuş ilk banka olmasıyla da bir hayli önemli. İstanbul’un görülmesi gereken yerleri arasında olan müzede daktilolar, kumbaralar ve daha nice tarihi bankacılık eşyalarıyla sizi zamanda geriye götürecektir. Girişinde bulunan banko ve kasalarla tarihi bankanın atmsferini yaşayacağınız değerli bir müze.
Girişleri ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: Salı – Pazar 10:00 – 18:00 saatleri. Pazartesi günleri kapalıdır.
Adres: Hobyar Mahallesi, Bankacılar Caddesi No: 2 Bahçekapı/Eminönü/İstanbul
İletişim: +90 212 511 13 31
Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi –Sarıyer
Eski Azaryan Yalısı’nın 1980 yılında müzeye çevrilmesiyle açılan mekan, Büyükdere Sarıyer’de ziyaretçilerine koleksiyonlarını sunuyor. Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonunu kalıcı olarak sergileyen müzede zaman zaman geçici sergiler de açılıyor. Arkeoloji ve Türk İslam Eserleri Bölümü olarak iki başlıkta kalıcı koleksiyonları ziyaret edebilirsiniz.
Giriş ücretleri öğrencilere 7 TL, tam bilet ise 15 TL olarak belirlenmiştir. Müze Kart geçerlidir, girişler 10 TL’dir.
Ziyaret Saatleri: Çarşamba, Cumartesi, Pazar günleri ve dini bayramların ilk günleri müze kapalıdır. Saat sabah 10:00 akşam 17:00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.
Adres: Piyasa Caddesi No: 25/29 Büyükdere/Sarıyer.
İletişim: +90(212) 242 38 13 -14
İstanbul Avrupa Sanat/ Sergi Alanları
Akbank Sanat – Beyoğlu
Caz Festivali ile ünlenen Akbank Sanat, düzenlediği Kısa Film Festivali’yle de İstanbulluların en önemli etkinlik geleneklerinden birini oluşturmuştur. Her sene düzenlenen etkinliklerin yanı sıra modern sanat başta olmak üzere tematik sergilere de yer veren sanat galerisinde aynı zamanda sempozyumlar da düzenleniyor. İstanbul’un sanatsal yükünü taşıyan mekanlardan biri olarak düzenledikleri farklı organizasyonları takip edebilir ve bunlara katılabilirsiniz. Düzenlenen konserleri de kaçırmayın deriz.
Ziyaret Saatleri: Salı – Cumartesi 10:30 – 19:30. Pazar ve Pazartesi günleri kapalı.
Adres: İstiklal Cad. No:8, Beyoğlu-İstanbul
İletişim: (0 212) 252 35 00- 01
Beyoğlu Sanat Galerisi
İstanbul’da sergi gezmek için ilk adreslerden biri olan Beyoğlu Sanat Galerisi’nde yapılan etkinler ilginizi çekebilir. Kalıcı sanat sergilerinin yanında günceel eserleri de zaman zaman sergileyen galeri, sanatçıların da uğrak mekanlarından.
Beyoğlu Sanat Galerisi uluslararası bir birikimle çok sergi ve konferansı İstanbullularla buluşturmaktadır. İstarseniz galerinin programlarına bakabilir, İstanbul’u gezerken sanatla iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Haftaiçleri 09:00 – 18:00; Cumartesi 10:00 – 18:00’dir.
Adres: Şahkulu Mah. Meşrutiyet Cad. No:121. Beyoğlu.
İletişim: 444 0 160
BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) – Beşiktaş
İstanbul’da düzenlenen sanatsal faaliyetlerin en önemli ve aktif mekanlarından biri olan BKM birçoğumuzun efsanesi olan, birçoğumuzun da aşina olduğu Bir Demet Tiyatro’nun sergilendiği merkezdir. Çok Güzel Hareketler Bunlar ve Güldür Güldür Show gibi tüm Türkiye’de ses getiren gösterileri halkla buluşturmuştur. 1994 yılında Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar tarafından kurulan BKM’de sayısız tiyatro, konser ve stand-up gibi keyifli vakit geçirebileceğiniz aktiviteler düzenlenmiştir ve halen düzenlenmektedir. İstanbul’da gezi listenize sanatı da dahil etmek istiyorsanız BKM’nin etkinliklerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Adres: Sinanpaşa Mahallesi, Has Fırın Caddesi, No: 75. Beşiktaş.
İletişim: 0212 236 18 18
İstanbul Modern – Beyoğlu
Modern sanatın göz bebeği İstanbul Modern, 2004 itibariyle sanatın nabzını tutmaya başlamıştır. İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Eczacıbaşı ailesi tarafından kurulmuştur. Her yıl binlerce sanatseveri ağırlamaktadır. Çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği mekanda zaman zaman film gösterimleri, tiyatrolar, konferanslar ve söyleşiler de düzenlenmektedir. Çeşitli etkinliklerin yanında kütüphane bulundurmayı da unutmamışlar.
Ziyaret Saatleri: Perşembe 10:00 – 20:00, Pazar 11:00 – 18:00, geri kalan günler 10:00 – 18:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
Giriş ücreti 32 TL’dir. Öğrenci indirimi ile bu fiyat 18 TL’ye inmektedir. Müze kart geçerlidir. 10 kişi ve üzeri grupların gezileri için 25 TL ücret talep edilmektedir. Perşembe günleri ise ücretsizdir.
Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:99. Beyoğlu/İstanbul
İletişim: 0212 334 73 00
Miniatürk – Beyoğlu
İstanbul’daki gezilecek yerler arasında en sevimlisi ve en keyiflilerinden biri olan Miniatürk’le şehir gerçekten de ayaklarınızın altında. Ülkenin görülmeye değer ve tarihi yapılarını minyatür şeklinde sizlere sunuyor. Böylece tüm Türkiye’nin kültür mirasını tek bir yerde görebilirsiniz.
Anıtkabir, Sümela Manastırı, Saftanbolu evleri, Mardin Taş evleri ile Anadolu’yu ayağınıza getiren Miniatürk’te ayrıca Topkapı Sarayı, İstanbul’da bulunan tarihi kiliseler, camiler, Mostar Köprüsü ve Atatürk’ün Selanik’te bulunan Evi gibi geniş bir yelpazeyi barındırmaktadır.
Resmi tatillerde açıktır ve öğrenciye 3 TL olan giriş fiyatı tam tarifede 7.5 TL’dir.
Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00 – 19:00.
Adres: Örnektepe, İmrahor Cd. No:7, Beyoğlu/İstanbul
İletişim: 0 (212) 222 28 82
Salt Galata – Salt Beyoğlu
19. yüzyılda tasarlanan eski Osmanlı bankası olan Salt Galata, günümüzün en önemli sanat ve kültür merkezidir. Kütüphanesi, atölye ve sergi alanları, düzenlenilen konferanslarla dikkat çekmektedir. Bünyesinde bir Osmanlı Bankası Müzesi bulunmaktadır. Salt Galata’nın etkinliklerine katılabilir, burayı gezebilir ya da dış cephesinin güzelliğini incelemekle yetinebilirsiniz. Yapının içi de en az dışı kadar güzel, uğramanızı tavsiye ederiz!
Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar 11.00-17.00
Dini bayramların ilk ve ikinci günleri ile 1 Ocak ve 1 Mayıs günleri kapalı.
Galata Adres: Bankalar Caddesi, No: 11, Karaköy/İstanbul.
İletişim: 0 212 334 22 00
Salt Beyoğlu ise 1850-1860 yıllarında inşa edilen ve ilk amacıyla halka sunulan bir konut ve ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonra kullanım alanında değişikliğe gidilmiş ve ticaret ve sanat gibi alanlarda etkinliklerle halka hizmet veren bir yapıya dönüşmüştür. Birçok sergiye ev sahiplği yapan Salt Beyoğlu’nda aynı zamanda gösterileri takip edebilir, sergi ziyaretinde bulunabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar 13.00-19.00
Dini bayramların ilk ve ikinci günleri ile 1 Ocak ve 1 Mayıs günleri kapalı.
Beyoğlu Adres: İstiklal Caddesi, No:136, Beyoğlu/İstanbul.İletişim: 90 212 377 42 00
İstanbul Avrupa Meydan/Mekan
Balat
İstanbul’un en eski semtleri arasında yer alan Balat, renkli cumbalı evleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle fotoğraf çekimine meraklı vatandaşların ilgi odağı haline gelen Balat evlerinin yanı sıra tarihiyle de önem arz ediyor. Kozmopolit yapısıyla tam bir kültür zenginliği yaşatan semt çeşit çeşit dükkanları, kahvecileri ve en önemlisi 1890 yılına kadar dayanan tarihiyle Agora Meyhanesi’yle de İstanbul’un gezilecek en değerli semtleri arasında bulunuyor.
Bebek
İstanbul’un gezilecek en güzelyerlerinden biri olan Bebek, aslında magazin ha berlerine konu olması ve lüks yapısıyla ünlü. Tüm şatafatı bir yana, manzarası ve atmosferiyle içinizi açıyor. Bebek Parkı ise Avrupa Yakası’nda oturan vatandaşların tercih ettiği parkların başında geliyor. Semtteki gezintiniz ardından denize karşı Bebek Parkı’nda dinlenmek gününüze keyif katacaktır.
Eminönü
Eminönü, tarihi yarımadanın incisidir. Haliç’in batısında yer alan Eminönü, İstanbul’un turistlerle dolu, her sene daha fazlasını kendine çeken, hayatın oldukça canlı aktığı bir semttir. Tarihi yarımadada, sur içinde yer alan Eminönü Haliç’in batısında kalıyor. Yerli ve yabancı turistlerin özellikle balık- ekmek yemek için geldiği, Mısır Çarşısı’nın gezilmeden geri döneülmemesi gereken Eminönü kesinlikle İstanbul’un gezilecek en önemli semtlerinden bir tanesi.
Gezi Parkı – Taksim
Uğrunda çok mücadele verilen Gezi Parkı, bir dönemin en tartışmalı meydanlarından biriydi. Seneler sonra bile halkın yaşadıklarıyla önemini hiç kaybetmedi. Topçu Kışlası’nın yerine yapılan Gezi Parkı, siyasete karıştırıldığından beri maalesef herkes için farklı anlamlara geliyor. Cumhuriyet döneminin geçmişinde de 1970’lerin siyasi ortamında mitinglere ve eylemlere ev sahipliği yapmış Taksim Gezisi’ni, bir de kendi gözlerinizle görmenizi tavsiye ediyoruz.
İstiklal Caddesi – Beyoğlu
Süregelen yıllarda maalesef yeşillik miktarında büyük bir azalma olsa da İstiklal Caddesi cazibesinden hiçbir şey kaybetmiyor. İstanbul’un gezilmesi gereken en ünlü caddelerinden biri olan İstiklal’de her zaman büyük bir insan kalabalığı var. Dolayısıyla dikkat edilmesi gerekiyor. Tünel ile Taksim Meydanı arasında bulunan cadde 19. Yüzyıldan bu yana İstanbul’un sembollerinden yalnızca biri. İstanbul’u gezerken İstiklal caddesini atlamak, gezinize bir ihanet olur. Cadde kafe ve restorantlar, barlar, gösteri merkezleri, mağazalar ve daha fazlasına ev sahipliği yapıyor. Hazır gitmişken bir ıslak hamburger yemeden dönmeyin!
Kapalıçarşı – Fatih
1461 senesiyle temelleri atılan Kapalıçarşı Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde 3.600 küsür dükkan ile hizmet veren ve 45.000 bir alana yayılan Kapalıçarşı 22 adet girişe sahip. Yerli ve özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı olduğu, özellikle onlara yönelik geleneksel halı, kilim, baharat, zıynet eşyası gibi nesnelerin satıldığı çarşıya giderek hem kültür mirasını yakınen görmüş olursunuz, hem de otantik atmosferini deneyimlemiş olursunuz. Dünyanın en büyük kapalı pazarları arasında bulunması sebebiyle, İstanbul’un önemli simgelerinden biri, gezi listenize eklemeyi unutmayın!
Ziyaret Saatleri: 08:30 – 19:00
Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 519 12 48
Kilyos – Sarıyer
Özellikle yaz aylarında tercih edilen Kilyos aslında bahar aylarında da İstanbul’un gezilecek en güzel yerlerinden biri. Yeşil ve maviyi buluşturan konumuyla İstanbul’un en güzel atmosferlerinden birine sahip. Haftasonları ve özellikle haftaiçi keyifli kaçamaklar için tercih edebilirsiniz. İsterseniz konumda bulunan deniz ürünleri restorantlarında akşam yemekleri yiyebilir, kafelerinde bir şeyler içebilirsiniz.
Mısır Çarşısı – Fatih
Tarihi 1664 yılına dayanan Osmanlı’nın ticari yapılanmasının bir yansımasını günümüze taşıyan Mısır Çarşısı, geçmişten beri uluslararası bir önem arz ediyor. Yeni Camii’nin avlusuna III. Murad’ın annesi Sayfiye Sultan tarafından yaptırılan çarşının yapım amacı ilk olarak camiye gelir kapısı oluşturmaktır. Daha sonra özellikle Mısır’dan gelen ürünlerin satılmasıyla bugünkü adıyla anılmaya başlanmıştır.
Oldukça geniş bir alana yayılan çarşının 6 adet giriş kapısı vardır. Geçmişten günümüze gördüğü zararlar ve yeni yapılanma nedeniyle formunda değişikliğe gidilmiş olsa da Osmanlı döneminden günümüze kalan en önemli ve görülmesi gereken aktif tarihi mekanlardan bir tanesidir.
Ziyaret Saatleri: Pazar günü 09:30 – 19:00, diğer günler 08:00 – 19:00
Adres: Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih/İstanbul
İletişim: (0212) 513 65 97
Pierre Loti Tepesi – Eyüpsultan
Yerli ve yabancı turistlerin en gözde mekanlarından biri olan Pierre Loti, deniz seviyesinin 55 metre yükseğinde yer alıyor. Eyüp’ün en güzel manzaralarından birine sahip olan tepe Haliç’e nazır konumda. İstanbul’un en ünlü simgelerinden birinde sevdiklerinizle vakit geçirmeden gezinizi tamamlamayın. Tarihi 18. Yüzyıla kadar dayanan tepede çay-kahve içmek, İstanbul’un tadını çıkarmak adına en güzel adımlarınızdan biri olacaktır. Ayrıca Pierre Loti’ye ulaşmak için de Eyüp-Pierre Loti teleferiğini kullanarak gezinize ayrı bir keyif katabilirsiniz.
Taksim
Günün her saati canlılığını koruyan Taksim, İstanbulluların en önemli buluşma noktalaarından biridir. Günümüzde oldukça kalabalık bir popülasyona sahip olan Taksim’de tarihin izlerini göreceksiniz. Çevredeki binalardan bazıları geçmişten günümüze dimdik ayakta durabilirken bazıları ise zamanın pragmatistliği karşısında yenik düşmüştür. Taksim Meydanı, 300 yıllık tarihiyle ayakta durmaktadır fakan ne yazık ki her sene yeşilliğinden biraz daha kaybetmiş ve tamamen betona gömülmüştür. Buna Rağmen İstanbul’da gidilmeden olmayacak mekanların başında gelmektedir. Civardaki tarihi ve kültürel lokasyonları, Taksim Meydanı’ndan başlayarak gezebilirsiniz.
Vialand – Eyüp
Özellikle çocuklu aileler için biçilmiş kaftan olan Türkiye’nin ilk temalı parkı Vialand’de oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sunduğu rengarenk atmosferle bir cazibe merkezi haline gelen Vialand, Eyüpsultan ve Gaziosmanpaşa üzerinde konumlanıyor. Büyük bir alana yayılmış durumda olan parkın bünyesinde birçok farklı eğlence bölümü bulunuyor. Ayrıca, oturup dinlenebileceğiniz restoran ve kafeler, günü daha farklı değerlendirebileceğiniz sinema salonları da bulunuyor. Yalnızca çocukların değil, yetişkinlerin de eğlencesini düşünmüş olan parkta jungle, safari ve zindan gibi yetişkinlere yönelik farklı eğlence seçenekleri mevcut. Giriş ücretleri ise buna göre değişiyor.
Ziyaret Saatleri: 10:00 – 20:00
Giriş ücretleri online biletlerde 90 TL, Yıllık kart ücretlerinde 199 TL. Adres: Yeşilpınar Mahallesi, Şehit Metin Kaya Sokak, No: 11/1. Eyüp/İstanbul.
İletişim: (0212) 600 01 00
İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler
İstanbul Anadolu Doğa Alanları
Ballıkayalar Tabiat Parkı – Gebze
Gebze’nin Tavşanlı köyü’nde bulunan park da haftasonu gezebileceğiniz doğal mekanlar arasında bulunuyor. Tabiatı keşfetmeyi sevenler için harika bir seçenek olarak İstanbul’a yakın konumuyla tercih ediliyor. İsterseniz kendi malzemeleriniz ile lezzetli bir kahvaltı hazırlayabilir, isterseniz parkın yakınlarında kahvaltı servisi veren küçük işletmelerde kahvaltı seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Trekking parkuruna geçerek doğanın derinlerine gidebilirsinz. Ancak, parkurda yürürken dikkatli ve hazırlıklı olmanız sizlere yarar sağlayacaktır. Dilerseniz ATV ile safari yapabilir ya da eğlenceli bir paintball savaşı düzenleyebilirsiniz.
Adres: Ovacık Mahallesi. Hasat Sokak. No:1, Başiskele-Kocaeli.
İletişim: 0262 3121133
Darıca Hobit Köyü – Ormanya Doğal Yaşam Parkı
Tam da Yüzüklerin Efendisi serisi hayranlarının İstanbul’da gezmek isteyeceği nitelikte bir mekan Darıca Hobit Köyü. Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı’nda bulunan Hobit evleri birbirinden farklı 15 adet konsept ile ziyaretçilerini bekliyor. İçerisinde oyun parkı, piknik alanları ve spor alanları gibi çeşitli aktivite merkezlerini bulunduran Darıca Hobit Köyü İstanbul’dan 40 dakika uzaklıkta. Deniz kıyısına kurulan park ayrıca müşterilerine bir yürüyüş ve bisiklet parkuru hizmeti sunuyor.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün saat 09:00 – 20.00 arası.
Adres: Uzuntarla, 309. Sokak. No: 99, Kartepe/ Kocaeli.
İletişim: 0262 331 66 11
Fethi Paşa Korusu – Üsküdar
İstanbul manzaralarının en güzellerinden birine sahip olan Fethi Paşa Korusu’nu gezilecek yerler listenize eklemediyseniz henüz geç değil. İçerisinde yüzlerce bitki türünü barındıran koru, İBB Fethipaşa Sosyal Tesisleri olarak misafirlerini ağırlıyor. Burada restoran ve kafe hizmetlerinden yararlanabilir, sevdikleriniz ile İstanbul’un en güzel manzarasına karşı huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. Yalnızca sosyal tesisler değil, koruda hizmet veren özel işletmeler de manzaraya karşı konumlandırdığı masalarıyla hizmet vermektedir. Haftaçi ve haftasonu tarifelerinde değişiklikler uygulanabiliyor.
Fethi Paşa Korusu’na girişte herhangi bir ücret alınmıyor. Otopark hizmeti sunuluyor fakat yoğun ilgiden dolayı boş bir park alanı bulmak genellikle zor olabiliyor. Bu gibi durumlarda aracınızı sahile bırakabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 8.30 – 23.00.
Adres: Kuzguncuk Mahallesi, Paşalimanı Caddesi, Nacak Sokak. No: 6, Üsküdar.
İletişim (Sosyal Tesis): 444 10 34
Gözdağ Korusu – Pendik
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarfından işletilen Gözdağ Korusu Sosyal Tesisleri’ni ziyart ederek istanbul’u ayaklarınızın altında alabilirsiniz. Pendik’te bulunan Gözdağ Korusu’nun Marmara Denizi, Yalova, Büyükada ve Kadıköy’ü içine alan manzarası sizi büyüleyecek. 206 metre rakımlı zirvede manzaraya karşı sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Çocuklu aileler için piknik alanlarının yanı sıra çocuk parkı da bulunmaktadır.
Girişler ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: 8:30 – 23:00.
Adres: Dumlupınar Mahallesi, Gözdağı Caddesi, Pendik/İstanbul.
İletişim: 444 10 34
Kaymakdonduran ormanı – Beykoz
Beykoz’da henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş güzelliklerden biri olan Kaymakdonduran Ormanı’nda sessiz ve sakin bir doğa günü geçirebilirsiniz. Alanda bulunan ahşap masalardan yararlanabilirsiniz. Özel mangal alanlarında ziyaretçilerin mangal yapmasına izin veriliyor. Yaz aylarının gelmesiyle İstanbulluların tercih ettiği mekanlar arasına giren orman, yürüyüş ve koşu için de oldukça uygun.
Adres: Merkez Mahallesi, Beykoz/İstanbul.
Kilimli Parkuru – Şile
Kilimli Parkuru, İstanbul’un kalabalığından uzaklaşacağınız, huzur bulacağınız alternatif bir doğa etkinliği mekanı. Deniz ve ormanın keyfini aynı anda çıkarabileceğiniz bir atmosfer sunduğu için ufak huzur kaçamaklarının ilk tercihlerinden biri. Doğasında büyüleneceğiniz Kilimli Parkurunda manzaranın tadını çıkarabilir, yürüyüş yapabilir, denize girebilir orman havsı alabilirsiniz.
Adres: Bucaklı, Şile/İstanbul.
Kulindağ Dağ Evi – Beykoz
Riva istikametinde giderken Mahmut Şevket Paşa Köyü ayrımı üzerinde karşınıza çıkacak olan Kulindağ Dağ Evi, bir vadi üzerine kurulmuş, ormanlık alan içinde yer alan bir dağ evidir. Günübirlik ziyaretlerinizin yanında eğer tercih ederseniz bungalovlarda konaklama şansınız da bulunuyor. Kamp yapmayı seven doğa tutkunları için akşamları yakılan kamp ateşi etrafında toplanmak cezbedici bir seçenek de olacaktır. Burayı gezmek için en güzel ayların ise Mayıs ve Eylül olduğu söylenebilir.
Köy kahvaltısı yapabilisiniz, doğanın sessizliğinde kendinizi dinleyebilirsiniz. Rehber eşliğinde isterseniz dağ yürüyüşüne çıkabilirsiniz.
Adres: Mahmutşevketpaşa, Kibrit Çıkmazı No:6, Beykoz/İstanbul.
İletişim: 0850 302 0299
Mihrabat Korusu Kanlıca – Beykoz
3 kilometrelik yürüyüş parkuruyla özellikle Anadolu Yakası’nın sporcularını kendine çeken Mihrabat Korusu gençler ve ailelerin de tercih ettiği gezinti yerlerinden. Karşı kıyısında Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı, İstinye Koyu’nu da içine alan boğaz manzarasıyla görenleri büyüleyen ve İstanbul’u tekrar sevdiren bir lokasyonda. Çocuk parkları, davet ve organizasyon alanlarıyla farklı hizmetler sunan koruyu ziyaret edebilir, çam ağaçları arasında keyifli ve sakin bir gün geçirebilirsiniz.
İsterseniz güne burada kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz. Koruda kahvaltı fiyatları standart fiyatların biraz üzerinde, zengin bir kahvaltıya sınırsız çay dahil kişi başı 110 TL’lik bir ücret ödemeniz gerekiyor. 0-6 yaş çocuklarından kahvaltı ücreti alınmazken; omlet, yumurta çeşitlerinde 35 TL’lik bir fiyatlandırma yapılıyor.
Koruya girişte 2 TL, bisiklet ile 4 TL bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Araç girişi 12 TL. Otopark ücreti ise 20 TL.
Adres: Kanlıca, Mihrabat Caddesi, Mihrabat Korusu No:50, Beykoz.
İletişim: 0 216 425 8616 / 0 (530) 402 13 13
Nesin Vakfı Çiftliği – Çatalca
Çatalca’da bulunan çiftlik gönüllülük esası ile işliyor. Çatalca’nın gökçeali Köyü yolu üzerinde konumlanan çiftlikte doğayı seven insanlar elbirliği ile çalışıyor. İsterseniz çiftliğe çadırınızla beraber gelerek konaklayabilirsiniz.
Adres: Gökçeali Mahallesi. Gökçeali Caddesi No: 69, Çatalca/İstanbul.
İletişim: 0 212 789 50 92
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi – Ataşehir
Yüksek binalara, karanlık ve gri bir mimariye teslim olmuş Ataşehir’in içinde tüm farklılığıyla ayakta duran Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, otoyollar ve bağlantı yolları arasında sizlere huzurlu bir doğa atmosferi sunuyor. Çocuğunuzun ilgisini oldukça çekecek büyük bir çocuk parkı, ördek dostlarımızı görebileceğiniz bir göleti, masalarla hizmet veren bir piknik alanı bulunuyor. Nispeten geniş bir yapıya sahip botanik bahçesinde farklı bitki türlerini görebilirsiniz. Merkez Adası, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ve Trakya Adası olarak isimlendirilmiş 8 ada ile misafirlerine hizmet vermektedir.
Parka giriş ücretsizdir ancak isterseniz giriş sırasında bağış yapabiliyorsunuz.
Ziyaret Saatleri: Son giriş saatleri dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Kasım – Şubat ayları arası 09:30 – 16:00; Mart – Eylül – Ekim aylarında 09:30 – 17:00; Nisan ve Ağustos ayları arasında ise 09:30 – 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
Adres: Atatürk Mahallesi, Ataşehir Bulvarı, Rıfat Danışman Sokak. Ataşehir/İstanbul
İletişim: 0216 456 44 37 – 38
Otağtepe Fatih Korusu – Beykoz
Diğer adı TEMA Vehbi Koç Doğal Kültür Merkezi olan Otağtepe Fatih Korusu, İstanbul Boğazı’na bakan en güzel manzaraları sunuyor. Burada manzaranın ve doğal alanların keyfini çıkarabilir, isterseniz sevdiklerinizle beraber kahvaltı yapabilirsiniz.
Koruya girişler ücretsiz.
Ziyaret Saatleri: 10:30 – 17:30.
Adres: Kavacık, Beykoz/İstanbul.
Polonezköy – Beykoz
1994 yılından beri bir doğa parkı olarak insanlara kapılarını açan Polonezköy 3 bin hektarın üzerinde bir alana hakim. İstanbulluların en fazla tercih ettiği gezinti ve piknik yeri olan Polonezköy’e her an kaçıp keyifli saatler geçirebilirsiniz. Yalnız, oldukça tercih edilen ve bilinen bir yer olması özellikle haftasonları kalabalık olmasına neden oluyor. Buna rağmen yemyeşil doğada biraz nefes alabilmeniz için en güzel merkezlerden bir tanesi. İçinde bulunan tabiat parkı ise yüzlerce bitki çeşidini tanımanıza imkan tanıyor.
Ziyaret Saati: 8:00 – 20:00
Giriş ücreti 5 Tl, otomobil ile gelen ziyaretçiler için 15 TL.
Saklıgöl – Şile
İstanbullu yazlıkçıların en çok tercih ettiği konumlardan olan Şile yazın günübirlik gezileriniz ve haftasonu kaçamaklarınız için uygun mekanlardan bir tanesi. İstanbul’dan yaklaşık 1 veya 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Yalnızca yazları denize girmek için değil, bahar aylarında kumsalda keyifli yürüyüşler ve denizin keyfini çıkarabileceğiniz balıkçı restorantlarıyla hizmet ediyor.
Saklıgöl ise Şile merkezinin ters istikametinde bulunuyor. Burada göl etrafında trekking yapabilir, Saklıgöl Kafe’de yemeğinizi yiyebilir ya da kiralık masa ve mangal hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Taşdelen Mesire Alanı – Çekmeköy
Orman havası alabileceğiniz alanlardan bir diğeri de Taşdelen’de bulunan mesire alanı. İsterseniz piknik isterseniz mangal yapabileceğiniz bir sayfiye yeri olan Taşdelen Mesire Alanı, 2000 dönümlük bir araziye yayılmıştır. Masaların birbirine yakın olmaması İstanbulluların tercih sebeplerinden biridir. Burada meşe, kayın ve göknar ağaçları arasında toprakla iç içe olacağınız bir gün geçirmeniz mümkün.
Adres: Taşdelen Mahallesi, Taşdelen Caddesi. 22/A, Çekmeköy/İstanbul.
İletişim: +90 216 312 13 68 / (0216) 312 17 18
İstanbul Anadolu Tarihi Yapılar
Anadolu Hisarı
Bir diğer adıyla Güzelcehisar, 1395 yılından bu yana İstanbul’u süslemektedir. Sultan Beyazıd’ın emriyle inşa edilen hisar, Boğaz’ın en dar noktasında bulunuyor. Boğazdaki transit geçişlerin kontrolü için yapılan Anadolu Hisarı, Osmanlı mimarisinin en güzel yapılarından biri. Ziyaretiniz sırasında bölgede bulunan restoran ve kafelerde oturarak manzaraya karşı keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Adres: Anadolu Hisarı, Beykoz/İstanbul.
Anadolu Kavağı – Beykoz
Anadolu Kavağı, İstanbul’da gezmeniz gereken lokasyonlardan bir tanesi. İstanbulluların ilk tercihi olmasa da gidildiğinde pişman olmayacakları bir manzaraya ve zenginliğe sahip. Anadolu Kavağı’nda bulunan Yoros Kalesi’ni, hemen yakınlarda bulunan Hz. Yuşa kabrini ziyaret edebilirsiniz. Yoros Kalesi’nden Kavak’a giderken yol üzerinde görebileceğiniz Yoros Kafe’ye geçerek içinizi açacak manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Kale gezinizin ardından Kavak’ta deniz kenarında bir akşam yemeği yiyebilir, Poyrazköy güzergahına doğru bir yürüyüşle akşamınızı değerlendirebilirsiniz.
Beylerbeyi Sarayı – Üsküdar
Osmanlı Sultanlarının yazlık sarayı olarak kullanılan saray, Neo-Barok mimarisinin en nefes kesici örneklerinden biridir. Her yanında deniz temalı süslemelerin bulunduğu Beylerbeyi Sarayı, aynı zamanda II: Abdülhamid’in hapsine de ev sahipliği yapmıştır. Etkileyici Boğaz manzarasına sahip olan, aynı zamanda Boğaz kıyısını ihtişamıyla süsleyen sarayı yakından görmeden gezinizi bitirmeyin.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 09:00 – 16:30
Giriş ücretleri indirimli 20 TL, normal 40 TL’dir. Müze Kart geçerli değildir.
Adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Caddesi, Üsküdar/İstanbul.
İletişim: 0 (216) 321 9320
Çinili Hamam – Üsküdar
Kösem Sultan tarafından inşası emredilen Çinili Hamam’ın tarihi 1640 yılına dayanıyor. Kurnaları, mermerleri ve kabartmalarının estetiği, yapıldığı dönemin motiflerine sahip. Hamam, tavanındaki camlar sayesinde doğal gün ışığı ile aydınlanıyor. Havalandırılması ise bu camların çıkarılmasıyla gerçekleştiriliyor. Maalesef hamama ismini veren çiniler zamanla yağmalandığı için günümüze ulaşamamıştır.
Ziyaret Saatleri: Erkekler için 07.00-22.00, kadınlar için 08.00-19.30.
Giriş ücreti normal 25 TL, masaj ve kese için ayrıca 20 TL
Adres: Çavuşdere Cad Çinili Hamam Sok No 6, Üsküdar/İstanbul
İletişim: Erkekler Kısmı: 0216 553 15 93 Bayanlar Kısmı: 0216 334 97 10
Çubuklu Korusu Hidiv Kasrı – Beykoz
Kanlıca yakınlarında bulunan Çubuklu Korusu, hem lale ve çiçeklerle dolu atmosferi ile hem de içerisinde Hidiv Kasrı’nı bulundurmasıyla İstanbul’un görülmesi gereken yerlerinden. Her mevsim gönül rahatlığıyla gezebileceğiniz Çubuklu Korusu’nda koşu ve yürüyüşler yapabilirsiniz. Kendinize bir gün ayırıp Çubuklu Korusu’nda bir nefes alabilir, kasrın tarihi yapısını inceleyebilirsiniz.
Haftasonları Hidiv Kasrı’nda sabah saat 09:00 ve 13:00 saatleri arasında açık büfe kahvaltı hizmetinden yararlanabilirsiniz. Ancak pandemi süreci dolayısıyla açık büfe yerini kahvaltı tabağı hizmetine bırakmış durumda. Kahvaltı tabağı ücreti ise 38 TL.
Ziyaret Saatleri: 8:00 – 23:00.
Çubuklu Korusu’na ve Hidiv Kasrı’na giriş ücretsiz. Ancak 6 TL’lik bir otopark ücreti ile aracınızı İspark otoparkına bırakabilirsiniz.
Adres: Çubuklu yolu, Piri Reis Caddesi, No:32, Beykoz, İstanbul.
İletişim: (0216) 413 92 53
Fenerbahçe Feneri – Kadıköy
Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Fenerbahçe Feneri, Osmanlı döneminde yapılan ilk fener olarak tarihteki yerini almıştır. Kadıköy’ün en güzel semtlerinden biri olan Fenerbahçe’yi süsleyen fener, Fenerbahçe Burnu’nda bulunuyor. Feneri görmek isterseniz burayı ziyaret edebilir, sahil kıyısındaki kafe ve çay bahçelerinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Adres: Fenerbahçe, Kadıköy/İstanbul
Haydarpaşa Garı – Kadıköy
İstanbul’un ve özellikle Kadıköy’ün en önemli simgelerinden biri haline gelmiş Haydarpaşa Garı 1908’den bu yana hizmet veriyor. Yıllar boyunca yıpranmasına rağmen halen ayakta kalmayı başaran Haydarpaşa Garı’nı, restorasyonu sonrasında ziyaret edilecek listenize mutlaka eklemelisiniz.
Adres: Rasimpaşa, Kadıköy/İstanbul
Kız Kulesi – Üsküdar
Efsaneleriyle ve Galata Kulesi ile ilişkilendirilmesiyle her birimizin aşina olduğu, İstanbul’un bir simgesi ve Üsküdar’ın manzarasına apayrı bir güzellik katan Kız Kulesi, tahmini 2500 yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor. Atinalılar tarafından deniz trafiğini denetleme amacıyla kullanıldığı bilinen adanın üzerinde yer almaktadır. Roma ve Osmanlı döneminde de gözetleme üssü olarak kullanılan kule, günümüzde İstanbul’un gezilmesi gereken en güzel mekanlarından bir tanesi haline geliştir. Tarihi dokusuyla, Kız Kulesi’nin tepesindeki restoranttan İstanbul’a bakabilir, keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 09:15 – 19:00
Restorantı herhangi bir mekana göre daha yüksek olan Kız Kulesi’ne giriş 25₺, Öğrenci 15₺’dir. Müzekart geçerlidir (%25 giriş indirimi). Restoran için %20 indirim olanağı sunulmaktadır.
Adres: Salacak, Üsküdar Salacak Mevkii, Üsküdar/İstanbul.
İletişim: 0 (216) 342 47 47
Küçüksu Kasrı – Beykoz
İnsanı kendine hayran bırakan mimarisiyle bakmaya doyamayacağınız Küçüksu Kasrı, 1751 yılından beri hizmet vermektedir. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan kasır özellikle sahip olduğu manzarası ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. İstanbul’da görebileceğiniz en güzel yapılarından biri olan Küçüksu Kasrı’nda aynı zamanda Osmanlı eserlerini de görebilirsiniz. Kahvaltı hizmeti de alabileceğiniz Küçüksu Kasrı’nda tarihi bir atmosferde keyifli bir güne başlayabilirisiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç 09:00 – 16:30
Giriş ücreti Normal 30 TL, İndirimli 15 TL, Öğrenci 5 TL ve mesire alanı girişi 5 TL’dir.
Adres: Göksu, Küçüksu Caddesi. No:12, Beykoz/İstanbul
İletişim: (0216) 332 33 03
Mecidiye Kasrı – Beykoz
Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa tarafından 1845 yılında yaptırılan Mecidiye Kasrı, mimarisinin güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen bir atmosfere sahip. Sultan Abdülmecid’e hediye edilen tarihi yapıda Osmanlı döneminde yaz ve kış dönemleri boyunca devlet misafirleri ağırlanmıştır. Tarihi yapılara merak duyan İstanbulluların görmekten keyif alacağı bir estetiğe sahiptir. İsterseniz kafesinde sevdikleriniz ile oturup vakit geçirebilirsiniz.
Ziyaret Saati: Pazartesi hariç 09:00 – 16:30
Giriş ücretleri normal 30 TL, indirimli 15 TL’dir.
Adres: Yalıköy, Beykoz Kasrı, Beykoz/İstanbul
İletişim: 0212 236 90 00
Ocaklı Ada Kalesi – Şile
Maalesef birçok insan, Ocaklı Kalesi’ni gerçekleştirilen korkunç restorasyon çalışması ile tanımaktadır. Manzarası ve lokasyonu itibariyle oldukça etkileyici olan kale, ne yazık ki restorasyon kurbanı oldu ve tüm tarihi dokusunu kaybetti. Cenevizlilerden günümüze tarih ve kültür mirası olarak kalan kalenin eski ve yeni hali arasındaki farkı yakından görmek isterseniz Şile’ye giderek burayı ziyaret edebilirsiniz. Civarda bulunan kahvaltı mekanlarında güzel bir güne başlayabilirsiniz, isterseniz Şile’nin doğasında bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Adres: Hacı Kasım, İskele No:4, Şile/İstanbul
Süreyya Opera Binası – Kadıköy
Süreyya İlmen Paşa tarafından 1927 yılında inşa ettirilen Süreyya Opera Binası, Kadıköy’ün sahip olduğu en güzel tarihi yapılardan bir tanesi. 2005 yılında belediyenin aslında uygun olarak restore ettirdiği bina, sanatı yaşatmaya devam ediyor.
Adres: Caferağa, General Asım Gündüz Cd. No:29, Kadıköy/İstanbul
İletişim: 0 216 346 15 31 (3 hat)
Yoros ve İmros Kaleleri – Beykoz
Askeri ve ticari amaçla kullanılmak üzere inşa edilen Yoros ve İmros Kaleleri, Doğu Roma’nın yönetiminde öncelikle Cenevizlilere, 14. Yüzyılda ise Osmanlılara geçmiştir. 2013 yılında UNESCO’nun geçici listesine girmiş, tarihi önemi kanıtlanmıştır. Kalelerin konumu itibariyle ziyaretçileri hayran kalacakları bir manzara da beklemektedir. Yoros Cafe’de bir kahvaltı yapabilir, çay-kahve de içebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 09:30 – 22:00
Adres: Anadolu Kavağı, Fener Yolu No:5, Beykoz/İstanbulİletişim: (0216) 320 20 56
İstanbul Anadolu Dini Yaplılar
Aya Triada Rum Ortodoks kilisesi – Kadıköy
1902 yılında inşa edilen kilise, Neo-rönesans mimarisiyle Kadıköy’de göz dolduran yapılardan biridir. İstanbul’da gezilecek dini yapılar arasında bulunan Aya Triada Kilisesi, etkileyici kubbesiyle dikkat ve ilgi çekiyor. Eğer İstanbul’da bulunan dini/tarihi yapılara ilgi duyuyorsanız listenize mutlaka Aya Triada Kilisesi’ni de ekleyin!
Adres: Caferağa, No:, Hacı Şükrü Sk. No:17, Kadıköy/İstanbul
İletişim: (0216) 347 10 55
Bet Yaakov Sinagogu – Üsküdar
Mimarisi korunmuş ve nispeten sakin ve sessiz olan Kuzguncuk’ta bulunan Bet Yaakov Sinagogu, buranın en değerli yapıları arasında. Avrupa Musevileri arasında “Kutsal Topraklara varmadan önceki son durak” olarak adlandırılan Kuzguncuk’ta yahudi yerleşkesinin artmasıyla 1878 yılında Bet Yaakov Sinagogu inşa edilmiştir. Mimarisiyle etkileyen sinagog özellikle içerdeki süslemeleriyle hayran bırakıyor.
Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No: 9, 34674 Üsküdar/İstanbul
Mihrimah Sultan Cami – Üsküdar
Üsküdar’ın en güzel yapılarından biri olan Mihrimah Sultan Cami, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına yaptırılmıştır. Aynı isimle, Edirnekapı’da bulunan ve Mihrimah Sultan’a ithaf edilen bir cami daha olması dikkat çekmektedir. Bunun sebebi, söylenene göre mihrimah Sultan’a karşı aşkına karşılık alamayan Mimar Sinan’ın aşkını iki yakaya “nakşederek” ölümsüzleştirmek istemesidir. Üsküdar’da bulunan cami oldukça geniş bir kubbeye sahip olmasıyla dikkat çekerken, Edirnekapı’daki cami tek bir minareye sahip olmasıyla diğerlerinden ayrılmaktadır.
Oldukça etkileyici bir hikayesi de var iki caminin. Mimar Sinan’ın dehasının aşkın anlamıyla birleştiğini görmekteyiz. 21 Mart tarihinde güneş Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’den batarken; ay, Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii üzerine yükselmektedir.
Adres: Mimar Sinan Mahallesi, Üsküdar
İletişim: (0216) 531 30 00
Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi – Kadıköy
17. yüzyılda inşa edilen kilise Kadıköy’de aslen ahşap bir şapeldir. Daha sonra kilisenin yetersizliğinden, yeniliğe gidilerek 1905 yılında yerine kangir bir kilise inşa edilmiştir. Mimarisiyle Kadıköy’de dikkat çeken kilise, İstanbul’da gezilebilecek farklı dini yapılardan biridir.
Adres: Osmanağa, Ali Suavi Sk. No 1 D:1A, Kadıköy/İstanbul
İstanbul Anadolu Müzeler
Adile Sultan Kasrı – Üsküdar
Son dönemde özellikle düğün fotoğrafçılığında tercih edilen bir mekan olan Validebağ Korusu’nda yer alan Adile Sultan Kasrı, Türk sinemasının ikonik film serisi Hababam Sınıfı’na ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde Akşam Sanat okulu ve Öğretmenevi olarak kullanılmaktadır. Mimarisinin güzelliği ve arazisinin huzur veren aurasıya mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. 1853 yılında Abdülaziz’in emriyle kız kardeşi Adile Sultan adına inşa edilmiş; Adile Sultan’ın burada geçirdiği yılların ardından 1916 yılında Milli Eğitim’e devredilmiştir. Öğretim hayatında belli bir süre aktif olarak kullanılan kasırda Hababam Sınıfı’nın çekimleri yapılınca bir de Hababam Sınıfı Müzesi yapılmıştır. Balmumundan heykelleri burada görebilirisiniz. İsterseniz müthiş Boğaz manzarasına karşı bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Adres: Tophanelioğlu Cad. No:19/4. Altunizade Üsküdar, İstanbul
İletişim: 0216 325 64 44
İstanbul Kelebek Çiftliği – Beykoz
İstanbul’u gezerken farklı yerler arayanlar için İstanbul Kelebek Çiftliği oldukça ilginç bir deneyim sunuyor. Türkiye’de ilk olan merkezde nadir görülen 20 kelebek türünün yaşadığı biliniyor. 2014 yılında hizmet vermeye başlayan çiftlikte birbirinden farklı ülkelerden getirilmiş, yaşam alanı sunulmuş kelebekleri inceleyebilir, onlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yemyeşil ağaçların arasında rengarenk çiçeklerin içinizi açacağı bir ortam sunmaktadır. Kelebeklerin sağlığına ve güvenliğine dikkat ediliyor olması da çiftliği öne çıkaran en önemli noktalardan biri. Doğayı sevenler ve çocuklarına doğa sevgisi aşılamak isteyenlerin İstanbul’da gezeileceği en güzel mekanların arasındadır.
Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
Giriş Ücretleri 15 yaş üzeri yetişkinlerde 30 TL, 3-4 yaş arası çocuklarda 25 TL, 2 yetişkin 2 çocuktan oluşan ailelere 90 TL’dir. Engeli bulunan ziyaretçiler için %50 indirim yapılmaktadır. Okul ve grup gezileri için çiftlikten randevu alınması gerekmektedir.
Adres: Zerzavatçı mahallesi, Fatih Sultan Cd. No: 13, Beykoz/İstanbul
İletişim: 0090-216-3195253 veya 0090- 0532-6173000 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Gsm: 0216 319 52 53
Gsm: 0532 617 30 00
Kazım Karabekir Paşa Müzesi – Kadıköy
Kazım Karabekir’in de konakladığı bilinen müzenin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Bir dönem Paşa’yı ağırlamış yapı, İstanbullulara hizmet vermesi için 2005 yılında müze haline getirilmiştir. Zengin bir koleksiyon sunan müzede Kazım Karabekir’e ait 3500 küsür özel eşyayı görebilirsiniz.
Ziyaret Günleri: Salı:9.30 – 16.30 / Perşembe: 9.30 – 16.30
Adres: Kazım Karabekir Sokak No:4/2 Erenköy/İstanbul.
İletişim: 0 216 302 91 26 – 385 71 25
Oyuncak Müzesi –Kadıköy
2005 yılnıda Göztepenin sakin sokaklarından birine kurulan Oyuncak Müzesi, özellikle İstanbullular arasında 7’den 70’e herkesin kendinden bir parça bulacağı bir merkez. Geçmişten günümüze çeşitli oyuncakların sergilendiği müze Türk edebiyatının aktif ve değerli isimlerinden biri olan Sunay Akın tarafından kurulmuştur. Zengin koleksiyonuyla göz dolduran Oyuncak Müzesi’nde yalnızca Türkiye’den değil, Sunay Akın’ın toplamak için üzerinde büyük emek verdiği dünyanın çeşitli yerlerinden de kültürel oyuncaklar bulunuyor. Türkiye’nin bir ilki olmasına karşın, Antalya ve Gaziantep’teki şubeleriyle de daha geniş kitlelere ulaşıyor. Tarihi köşkünün yapısı ve içinde barındırdığı sayısız oyuncak İstanbul’da görülmesi gereken en keyifli yerlerden biri. Çocukluğunuzun gözünüzün önünden akacağı bir deneyim yaşamak için İstanbul’da gezilmesi gereken yerler listenize mutlaka ekleyin!
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç 09:30 – 18:00.
Giriş ücretleri tam bilet 18 TL’dir. 3 yaş-üzeri çocuklara, öğrencilere, öğretmenlere, öğretim görevlilerine, 65 yaş – üzerine indirimli 12 TL’dir.
Engelli bireylerden, 3 yaş altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, kokart rehberi ve basın mensuplarına ücretsizdir. 10 kişi ve üzeri grup ziyaretleri için rezervasyon işlemi yapılması gerekmektedir.
Adres: Ömerpaşa Caddesi. Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17. Göztepe.
İletişim: 0 (216) 359 45 50 – 51
İstanbul Anadolu Sanat/ Sergi Alanları
Galeri Ark – Kadıköy
2014 yılında kurulan Galeri Ark, Kadıköy’de ziyaretçilerini çeşitli etkinlik ve sergilerle buluşturuyor. Hem genç yeteneklerin eserlerini hem de duayen isimlerinin eserlerini bünyesinde sergileyen sanat merkezine giderek birbirinden özgün sanat eserlerini inceleyebilirsiniz.
Adres: Göztepe, Kaya Apt 49, Operatör Cemil Topuzlu Cd., Kadıköy/İstanbul
İletişim: (0216) 369 49 00
Kızıltoprak Sanat Galerisi – Kadıköy
Resim, heykel ve seramik sanatına yönelik sergilerle toplumun sanat ihtiyacını karşılamayı görev edinmiş Kızıltoprak Sanat Galerisi, sanatçılardan topluma bir köprü görevini görüyor. İsterseniz Anadolu Yakası’nda bulunan galeriyi ziyaret edebilir, burada sanatın yeni bir yönünü keşfedebilirsiniz.
Adres: Fenerbahçe Mahallesi Rüştiye Sokak No. 47/1, Kadıköy/İstanbul
İletişim: 216-418 3806
İstanbul Anadolu Meydan/ Mekan
Prens Adaları
İstanbul’un en güzel servetlerinden biri olan Prens Adaları’nı listemize almazsak olmazdı. Her biri birbirinden ayrı güzelliklere sahip Adalar’ın kimisi biraz kalabalık, kimisi oldukça sessiz olsa da herbiri büyüleyici bir atmosfer sunuyor misafirlerine.
Prens Adaları rehberimizi ziyaret etmeden İstanbul gezinizi bitirmeyin!
Ağva – Şile
Şehrin tüm gürültüsünü arkanızda bırakabileceğiniz, İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan keyifli bir sakinlik yaşamak isteyenler en güzel merkezlerden biri de Ağva. Yaz aylarında tatilcilerin populer tercihleri arasında olan Ağva’ya siz de giderek, Göksü dersinde safari yapabilir, mantar günleri’ne katılabilir, doğa yürüyüşleri düzenleyebilir ve tertemiz denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Ağva’nın meşhur Dolunay partilerinde mumlarla süslenen sahilde nostaljik bir atmosferde eğlenebilirsiniz. Kamp ateşinin yakıldığı, çeşitli sanatçıların sahne aldığı etkinlik gecesine en az bir defa katılın!
Barlar Sokağı – Kadıköy
Aslen “Kadife Sokak” olan Barlar Sokağı, Kadıköy’ün can damarlarından biridir. Barları ve canlı müzikleriyle özellikle gençleri kendisine çeken bir atmosferi var. Gireceğiniz herhangi bir mekanda canlı müzik keyfini içkinizi yudumlayarak yaşayabilir, keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Akmar Pasajı – Kadıköy
Kitap ve müzik tutkunları, sahaf gezme sedalılarının en keyif laacağı mekanlardan bir tanesi olan Akmar Pasajı, Kadıköy’ün simgelerinden ve en önemli oluşumlardan bir tanesi. İçerisinde birçok farklı dükkan bulunan pasajda sayısız materyal bulunuyor. Eski plak ve kitaplarla bir zaman tüneli açan pasaj Kadıköy’ün cazibe merkezlerinden bir tanesi.
Aydos – Kartal
Canlı bir yapıya sahip Kartal’ın kuzeyinde bulunan Aydos şehrin içinde olmasına karşın henüz tahrip edilmemiş ve içinde endemik bitki türlerini bulunduran bir orman. Vahşi doğadan dostlarımızın da yuvası olan Aydos ormanında şehrin hemen içinde keyifli vakitler geçirebilirsiniz. İçerisinde bulunan gölün kenarında oturabilir, orman içerisinde yürüyüş ve koşu yaparak şehir hayatının hantallığından kurtulabilirsiniz.
Bağdat Caddesi
Belki yalnızca gezmek için belki de arkadaşlarla buluşmak için fakat en çok alışveriş yapmak için tercih edilen Bağdat Caddesi, yalnızca İstanbulluların değil turistlerin de en çok tercih ettiği mekanlar arasında. Dünyaca ünlü markaların mağazalarına ev sahipliği yapan cadde her zaman cıvıl cıvıl, kalabalık. Alışveriş sonrası yorgunluğu için cadde üzerinde bulunan restorantlarda dinlenebilirsiniz.
Büyük Çamlıca Tepesi – Üsküdar
İstanbul tarihinde geçmişi çok eskilere uzanan bir lokasyon olarak Büyük Çamlıca tepesi, İstanbul’da gidilebilecek en güzel seyir yerlerinin arasında yer alıyor. İstanbul manzarasının ihtişamına kapılacağınız tepe deniz seviyesinin 268 metre yüksekliğinde kalıyor. Dolayısıyla açık havada şöyle güzel bir nefes alıp, neredeyse ayaklarınızın altında kalan İstanbul’a doyasıya bakabilirsiniz. Ayrıca, cazibesiyle turistleri e çeken tepe, 2019 yılında açılan Büyük Çamlıca Camii’siyle Cumhuriyet tarihinin en büyük camisine ev sahipliği yapmasıyla da adından oldukça söz ettirmiştir.
Caddebostan ve Suadiye Sahili
İstanbul’un her sahilinde kendimizi biraz olsun nefes almış hissederiz. Ancak, Caddebostan ve Suadiye sahillerinde yürüyüş yapmak İstanbulluların en çok tercih ettiği aktivitelerden biri haline gelmiş durumda. Anadolu yakasında ikamet eden vatandaşların şehir içinde rahatlama isteklerine cevap veren sahilde piknik yapabilirsiniz. Kumsalda akşam ve sabah yürüyüşleri ya da arkadaşlarla içeceklerinizi alıp ufak bir piknik için oldukça nezih bir alan. Boğaz kıyısında olan yürüyüş alanlarından daha sakin olan kumsalı, sakinliği seven İstanbulluların da tercih sebeplerinden bir tanesi.
Dragos Tepesi – Kartal
İstanbul Adaları’nın nefis bir manzara ile hemen karşınızda durduğu Dragos tepesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği sosyal tesislere giderek sevdiklerinizle vakit geçirebilirsiniz. Sosyal tesislerde denize karşı bir kahvaltı ya da akşam yemeği, sevdiklerinizle çay-kahve saati için en keyifli mekanlardan biri olacaktır. Haftaiçlerinde nispeten daha sakin olan Dragos’ta hadtasonları oldukça kalabalık bir atmosfer ile karşılaşabilirsiniz.
Fenerbahçe Parkı – Kadıköy
Fenerbahçe parkı, kolayca bulunabilecek lokasyonu ile İstanbulluların favori buluşma noktalarındandır. Denizle çevrili orman içinde, çimenlere yayılmanın keyfini burada şehir merkezinden kopmadan yaşayabilirsiniz. Ahşap masaları kullanarak piknik yapabilir ya da parkta bulunan kafeleri tercih edebilirsiniz.
Göztepe 60. Yıl parkı – Kadıköy
Tematik bir park halini 2013 yılında alan 60. Yıl Parkı, birbirinden çeşitli aktivite merkezleri ile özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekiyor. Çeşitli tür ve renklerde balıklara ev sahipliği yapan akvaryumlar, lale ve gül bahçeleri, her yaş grubuna özel olarak tasarlanmış oyun parklarıyla haftasonu çocuğunuzu mutlu edecek imkanlara sahip. Doğal göleti, pozitif atmosferi ve konumuyla yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de en sevdiği açık hava mekanları arasına yerleşti.
İdealtepe 50. Yıl Korusu – Maltepe
Yürüyüş ve koşu alanıyla İstanbulluların aktifliğine katkı sağlayan koru, İstanbul’un rahatlıkla gidilebilecek parkları arasında bulunuyor. Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenlerin tercihlerinden biridir. Piknik alanları ve çocuk parklarının da bulunmasıyla da ailelerin de ilgi alanı olan koruda, şehirden uzaklaşmadan yeşillikler arasında vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca güvenlik önlemlerinin de en etkili şekilde alınması gece gündüz gezebilmenizi sağlıyor. Koru içerisinde bulunan Bahçıvanlık Eğitim Merkezi’nden bahçe ile ilgili bir eğitim alabilirsiniz.
Kalamış Parkı – Kadıköy
Adına şarkılar yazılan ve yıllar sonra bile tanıdık ezgisiyle “bir tatlı huzur almaya geldiğimiz” Kalamış Parkı, Kadıköy’ün kalabalığında dinlenmek, yürümek ve belki de sabah sporu yapmak adına tercih edilebilecek en güzel mekanlardan. Kadıköylülerin ilk tercihleri arasında olan Kalamış parkı aynı zamanda çevre semtlerden gelen ziyaretçilerin de yoğun ilgisini çekiyor.
Moda – Kadıköy
Cıvıl cıvıl yapısıyla İstanbulluların göz bebeği Kadıköy’de bulunan bir o kadar huzurlu ve sakin Moda, özellikle kıyı şeridiyle en güzel buluşma noktalarından bir tanesi. Sokakların nispeten durgunluğu bir yana özellikle gençleri kendine çeken sahiliyle nefes almak için İstanbul’un en güzel mekanları arasında sayabiliriz Moda’yı. Dondurmacıları ve çay bahçelerini, yemyeşil atmosferinde sevdiklerinizle vakit geçirmek için Moda sahili iyi bir seçenek olacaktır.
Riva
Masmavi denizi, tertemiz plajı ile mükemmel bir yaz gününün kapılarını sizler için aralayacak Riva sessiz ve sakinliğiyle de İstanbulda gezilecek en güzel doğal mekanlardan bir tanesi. Yaz aylarında denizi için tercih edilen Riva, kış aylarında sakin zaman geçirmek için iyi bir seçenek oluyor. Şehrin merkezine yalnızca 1 saat uzaklıkta bulunması ise İstanbullulara kolaylık sağlıyor.
Üsküdar
Anadolu’da yer alan en güzel semtlerden bir diğeri ise Üsküdar. İstanbul manzarasının sizi büyüleyeceği sahilinden, birçok tarihi esere ev sahipliği yapan sokaklarına kadar her noktası gezilmeye değer. Kültür tarihi ve birikimi açısından İstanbullular için oldukça önem arz eden Üsküdar, aynı zamanda Turistelerin de ilgisini bir hayli çekmektedir. Sahili ve özellikle Kız Kulesi, Üsküdar’ın uluslararası alanda da ilgi odağı olmasını sağlıyor.