prens adalari hava durumu

Burgazada’da Yapılacaklar Nelerdir?

Prens Adaları‘nın en sakinlerinden biri Burgazada, burada İstanbul’dan kaçan kocaman bir Büyükada ya da Heybeliada kalabalığının içerisinde kendinizi atmıyorsunuz. Adalıların her birinin birbirine aşina olduğu, hoşgörü ve saygıyla beraber yaşanılan bu küçük ada henüz Büyükada gibi popülerlik kazanmadı. Kısacası şehrin ve bilinirliğin verdiği tüm dezavantajlardan izole kalmış.. Gürültüden gerçekten kaçmak isteyenlere oldukça uygun bir fırsat sunan Burgazada, Büyükada’nın aksine kendi halinde, tarihi zenginliklerini ve doğal güzelliklerini saklıyor. Yalnız burada yapabileceğiniz aktiviteler Prens Adaları’nın geri kalanında da aynı olmasına rağmen mekan ve imkan çeşitliliği açısından biraz kısıtlı. Bu yazımızda, sakinliği ile diğer adalardan ayrılan fakat gitmekten asla pişman olmayacağınız Burgazada’da yapabileceğiniz aktiviteler, gideceğiniz müzeler, birçok değerli tarihi ve dini mekandan bahsedeceğiz 🙂 “Burgazada’da ne yapılır?” diye bir soru soruyorsanız kendinize.. Bu liste tam size göre! Keyifli okumalar. 

Sait Faik Müzesine Bir Gezi

burgazada sait faik abasıyanık müzesi  tabelası ve arkada sait faik abasıyanık'ın heykeli

Burgazada’da Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden Sait Faik’in bir zamanlar yaşadığı, şuan müze haline getirilmiş evini ziyaret etmeden gezinizi tamamlamayın. Aya Yani Rum Kilisesi’nin hemen üst sokağında bulunan Müze birkaç yıl önce yenilenerek ziyaretçilerine açıldı. Burada Sait Faik’e dair bir fikir edinebilir; kaleminden çıkan her kelimenin içinde gezindiği havayı soluyabilirsiniz. Yazarın hayatına şahit olan eşyalar, fotoğraflar, mektupların kısacası eserlerine ilham olan sayısız hatırasının sergilendiği müze edebiyat severlere kesinlikle bir fikir verecektir.

🐈 Kısacık bir not: Özellikle de yaz aylarında kapımızın önüne sevimli dostlarımız için bir kap su koyalım. 🐈

Dini ve Tarihi Yapıları Gezmek

Burgazada Aya Yani Kilisesinin uzaktan görünen kubbesi

Prens Adaları, zengin tarihi ile dikkat çekerken her dönemden miras kalmış az fakat değerli dini yapılarıyla da ön plana çıkıyor. Burgazada ise kilise ve camiinin bir arada bulunduğu ve her kültürün diğerine hoşgörü ile yaklaştığı adalardan yalnızca biri. Burada geçirdiğiniz vakit boyunca Burgazada sokaklarında gezinize eşlik edecek yapılar elbette ki ilginizi çekecektir. Kültürel miras açısından oldukça zengin adada Katolik ve Ortodoks kiliseleri, Sinagog ve Camii mevcut.  Aya Yani Kilisesi, Burgazada Camii, Bayrak Tepe ve Hristos Manastırı gibi birçok değer; Burgazada’da bu yapıları ve lokasyonları gezmeniz ve tabii ki büyülenmeniz için yeterli olacaktır. Farklı kültürlerin bir arada bulunduğu Prens Adaları’nın her birinde bu şansı yakalayabilirsiniz fakat Burgazada sakinliğinden de yararlanmanızda fayda var.

  • Aya Yani Kilisesi
  • Hristo Manastırı
  • Aya Yorgi Karibi Manastırı

Madam Martha Koyunda Kaçırılmayacak Kamp Keyfi

Burgazada madam martha koyundaki çadırlar

Doğa ile iç içe olmak istiyorsanız Burgazada’nın enfes manzarası ve ortamına sahip olan Madam Martha Koyu’na uğramadan geçmeyin. Burası genellikle kampçılar tarafından değerlendirilmekte, tatilciler burada keyifli vakit geçirebilmekte. Mavi ve yeşilin gerçekten bir arada bulunduğu yerde, her ikisinin de keyfini çıkarabilirsiniz. Yalnız buranın gördüğü talep bazı aylarda çok fazla oluyor, haliyle kalabalık ve ondan doğan bir kirlilik de karşılayabiliyor sizi. Kampçıların geride bıraktığı çöpler dışında koy o kadar güzel ki, bir saat bile olsa uğrayın ve Burgazada’nın doğasının tadına varın deriz 🙂

Denize Girmek

Prens Adaları’nın herhangi birine gelen biri için deniz girmeden dönmek tabii ki olmaz. İlkbahar – yaz tatilinizde sımsıcak güneş altında sevimli Burgazada sokaklarını gezdikten sonra, ara sokaklarda çay kahve içip belki de bir dondurmayla günü şahlandırdıktan sonra kendinizi serin sulara atmak isteyebilirsiniz! Burada tavsiye edeceğimiz aktivitelerden bir tanesi tabii ki denize girmek; hele Burgazada’ya geldiyseniz en doğru seçimi yapmışsınız demektir çünkü daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi Büyükada ve Heybeliada gibi oldukça popülerleşmiş adalarda plaj keyfi sizin için bazen keyiften çıkabiliyor. Burgazada’da son zamanlarda tercih edildiğine göre, iyice göz önüne çıkarılmadan önce sakin bir deniz keyfi öneririz 🙂

  • Kalpazankaya plajı
  • Çamakya Plajı
  • Altı Numara Plajı

Burgazada Plajları yazımıza göz atmalısınız! 🙂

Hatırlatma: Lütfen denizlere plastik atmayalım, plajlarda ardımızda çöp bırakmayalım.

Deniz Kulüplerinde Vakit Geçirmek

Denizden bahsetmişken, Burgazada’da bulunan iki adet Deniz Kulübü’nden de bahsetmeden geçmek olmaz. Burada üye olmayanlar elirli bir ücret ile bir gününü geçirebilir ve Deniz Kulübü’nün imkanlarından faydalanabilir. Tavla ve bilardo gibi masa oyunları oynayabilir, kulübün büfesinde yemek yiyebilir, havuza ve denize girebilirsiniz. Bununla beraber spor salonunda egzersiz yapabilir ya da spor sahasında takım oyunları oynayabilirsiniz. Bünyesinde bir bar da bulunan Deniz Kulübü’nde yazları düzenlenen Happy Hour’lara da katılabilirsiniz. 

Manzaralar Arasında Fotoğraf Çekmek

Burgazada'nın eski sokaklarındaki renkli tarihi yapılar

İsterseniz Burgazada sokakları, isterseniz Hristos Tepes’nin muhteşem manzarasını ölümsüzleştirebilir yani fotoğraf çekebilirsiniz. Burgazada’nın en güzelliklerinden bir tanesi İstanbul’un beton görüntüsünden uzaklara, Heybeli ve Kaşık Adası’na bakması denilebilir. Manzaranın verdiği huzuru ancak gidince anlayabilirsiniz. Özellikle Burgazada’nın incisi Hristos Tepesi’nden çektiğiniz Heybeliada ve Kaşık Adası manzaralı fotoğraflar, albümünüzde oldukça güzel bir yer tutacaktır. Burgazada’nın her sokağı ve her mekanı görülmeye değer, bizce bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve kendinize anılarınızı her zaman taze tutacak fotoğraflar çekebilirsiniz. Burgazada’nın en ünlü mekanlarından bir tanesi Kalpazankaya da anı biriktirmek için uygun seçeneklerden biri olacaktır.

Yürüyüş ve Bisiklet Turu Yapmak

Adalar’ın ulaşım araçlarından bir tanesi tabii ki bisiklet.. İsterseniz ücreti dahilinde vapura aldığınız kendi bisikletinizi götürebilirsiniz, isterseniz Prens Adaları’nın geri kalanında olduğu gibi Burgazada’da da bulunan bsiklet kiralayan işletmelerden yararlanabilirsiniz. Bisikletiniz ile zaten fazla büyük olmayan adayı turlamak hem çok keyifli olacaktır hem de daha hızlı olduğundan günnü geri kalanında yeni yerler ve yeni tatlar denemeye vaktinizi ayırabilirsiniz. Eğer yürümeyi seçerseniz bu da oldukça çeici ve Burgazada’ya uygun bir plan. Burgazada sokaklarında sakin bir gezinti hepimize iyi gelecektir. 

Burgazada’da Ne Yiyip Ne İçilir?

Burgazada yeşillikler arasındaki Kalpazankaya Restoran'ın mavi masa örtülü ahşap masaları ve sandalyeleri

Gündüz geziniz sırasında butik kafeler, restoranlara uğrayabilir; keyifli saatler geçirebilirsiniz. Sabah Burgazada gezinize başlamadan önce iskelenin karşısında bulunan Burgaz Cafe’de kahvaltı yapabilir, geziniz için gerekli olan enerjiyi toplayabilirsiniz. Adanın tek pastanesi olarak bilinen Ergün Pastanesi’nde bir tatlı yemek de gününüze keyif katacaktır. Özellikle nefis ballıbabasını ve milföyünü denemeden Burgazada’dan ayrılmamanızı öneririz. İstanbul’u yoğun etkisi altına almış üçüncü dalga kahvecilerden arıyorsanız eğer ilk ve tek olan Four Letter Word’e uğramadan gitmeyin. Karaköy’ü anımsatan yapısıyla oldukça ilgi çekici olan kahvecide bir cold brew içmek yorgunluğunuzu alacaktır. Bir de Selin Dondurma var ki sımsıcak güneşin altında imdadınıza yetişecek lezzetleri ile misafirleri karşılıyor.

Tıpkı Büyükada’da olduğu gibi Burgazada’da da seyyar lezzetler bulunuyor. Artık gelenek haline gelmiş iki önemli değer; adanın galetacısı ve Yunus Dondurma. “Tazeleer!” sesini duyduğunuzda adanın galetacısından güvenle halka kurabiyeler, tatlı örgü kurabiyeler, un kurabiyesi satın alabilirsiniz. Sokaklarda Burgazada’nın bu değerine rastlarsanız elinizi boş bırakmayın.

  • Ergun Pastanesi
  • Sinem Dondurma
  • Four Letter Word Coffe
  • Burgaz Cafe

Peki Ya.. Rakı- Balık?

Adalara gidilir de akşam manzarasında eş dostla beraber bir rakı balık yapmadan dönülür mü? Tabii ki hayır! Manzarası ile ünlü Kalpazankaya’ya gidebilir ve keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Denemek isterseniz mezeleri ile ünlenmiş Antigone Restourant da Burgazada’da misafirlerini bekliyor. Meze konusunda gerçekten oldukça kaliteli olan mekanın ara ve ana yemekleri de oldukça lezzetli durumda. Konum itibariyle sakin bir rakı balık akşamı olmayacaktır; sahilden geçen insanlar, müzik sesleri ve diğer restorantların da kalabalığı ile hareketli fakat gerçekten keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Bir diğer seçnek de iskelede inince sağ tarafta, caminin yanında kalan Yasemin Restourant. Burada kesinlikle deniz kearında bir masa ayarlayıp manzaranın ve masanın keyfini çıkarmadan Burgazada’dan dönmeyin.

  • Antigone Restourant
  • Yasemin Restourant

Burgazada’da Alışveriş

İstanbul ve çevre illerden turistlerin daha çok ilgisini çeken Burgazada’da küçük hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. İskeleye adım attığınızda sizi karşılayacak olan dükkanlardan kendi zevkinize uygun küçük biblolar seçebilir; tatilden geri döndüğünüzde tüm anılarınızı canlandıracak nesnelerle evinizi süsleyebilirsiniz. Eğer plaj malzemelerine ihtiyacınız varsa burada rahatlıkla karşılayabilir ve sorunsuz bir deniz sefası sürebilirsiniz. İsterseniz adanın ruhuna uygun, tiril tiril yazlık ve rengarenk bez elbiselerden alabilir; kendinizi bir adalı gibi hissetmek için büyük bir adım atabilirsiniz. Burgazada’nın sahil şeridinde ve iç kısımdaki sokakların bazılarında birbirinden farklı boncuk ve el işi satışı yapan insanlar göreceksiniz, buradan alışveriş yapabilir ve kendinize aksesuar da alabilirsiniz. Yalnızca küçük takılar ve biblolar değil, isterseniz yağlı boya tabloları, ahşap ve bakır süsler de Burgazada’da satın alabileceğiniz küçük hediyelik eşyalardan birkaçı.

İlgili İçerikler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir