sedef adası manzarası ve yukarıdan görüntüsü

Sedef Adası

Eski isimleri Antirovitos ve Terebinthos, bilinen ismi ile Sedef Adası bir dönem, tavşanı bol olduğundan hatta 19. Yüzyılın yarısına kadar da üzerinde tavşandan başka bir canlı bulunmadığından Tavşanadası olarak bilinmekteydi. Cumhuriyet döneminin gelmesiyle Sedef Adası ismiyle anılan adaya bu ismin verilme sebebi ise bitki örtüsünün uzaktan bakıldığında sedefe benzetilmesidir. Bir diğer söylenti ise adada çokca bulunan sedef otu yahut sedef taşından gelmesidir. İstanbul’da bulunan ve köklü tarihiyle bilinen Prens Adaları’nın yerleşime açık olan en küçük adası olan Sedef Adası, özel mülkiyet konumundadır. Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada gibi hem yerleşimin yoğun olduğu hem de gezi için seçilen bu adaların aksine Sedef Adası, 4’te 3’üne girişin olmadığı bir adadır. Özetle, aslında Sedef Adası’nı anlatacak en temel özellik, onun bir “şahıs adası” olmasıdır. Yalnızca plaj ve restorantlarına girilebilen adanın yerlisi değilseniz, yeşilliklerin içinde küçücük olan bu adada konaklama imkanınız maalesef yok ya da kısıtlı. Ada, şuanda idari olarak Büyükada’nın Maden Mahallesi muhtarlığına bağlıdır.

Geçmiş zamanlarda tıpkı Prens Adaları’nın geri kalanı gibi, Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılan Sedef Adası’nda, bilinen en önemli sürgün olayı miladi 857 yılında Patrik Ignatios’un buraya sürülmesidir. 10 yıl boyunca burada çeşitli işkencelere maruz kalan Patrik, 867 yılında tekrarda görevine getirilmiştir. Sedef Adası, 1850 yılında Fethi Ahmet Paşa’nın yönetimine geçmiş ve zeytin ağaçları ile yeşillendirilmiştir. Paşanın ölümü ardından bakımsız kalan adanın ağaçları ise I. Dünya savaşında tamamen kesilmiştir. Geçen yılların ardından Fethi Paşa’nın torunları, Sedef Adası’nı kalkındırmak için birtakım girişimlerde bulunmuşlardır. Burayı yerleşim yeri haline getirmek isteyen torunlar villalar inşa ettirmiş ve adanın yeşillenmesi adına binlerce ağaç diktirmişlerdir.

🐈 Kısacık bir not: Özellikle de yaz aylarında kapımızın önüne sevimli dostlarımız için bir kap su koyalım. 🐈

Sedef Adası’na Nasıl Gidilir?

Sedef Adası’na gitmek için Bostancı‘dan kalkan ve Büyükada üzerinden giden Şehir Hatları vapurlarını kullanabilirsiniz. Şehir Hatları vapurlarının güncel sefer saatleri için ; Adalar Vapur Seferleri

Sedef Adası, Büyükada’ya 10 dakika, Kartal’a 30 dakika mesafede. Ayrıca Büyükada’dan ücretsiz motor seferleri bulunuyor.

Kartal’dan Sefedadası’na Nasıl Gidilir?

Kartal‘dan direkt olarak Sedef Adası’na gitmek için hizmet veren yolcu motorlarını kullanabilirsiniz. Motor seferleri sabah saat 08:30’da başlıyor, son dönüşleri ise saat 18:00’de. Sedef Plajı’nın düzenlediği bu seferler doğrudan sizi plaja götürüyor.

Sedef Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Sedef Adası’na gitmek için belirgin bir zaman veremeyiz zira adada yapılacak aktivitelerin listesi oldukça kısıtlı. Prens Adaları’nın en küçüğü Sedef Adası’nda, adanın içinde bir gezinti yapmanız oldukça zor. Ada 4/3’ü ile özel mülkiyet olarak geçiyor ve geçiş yok. Yalnız, ilkbahar ve yaz aylarında çevre adalara tatile gittiğinzde Sedef Adasına uğrayabilir; misafirler için hizmet veren plajlarında denize girebilirsiniz. Ayrıca iskele tarafında aynı şekilde hizmet veren restorantlar da mevcut.

Sedef Adası’nda Ne Yapılır?

sedefadasi kis
Fotoğraf Kaynağı: Fazıl Okudan

Sedef Adası’nda yapılacaklar listemiz maalesef Prens Adaları’nın en çok tercih edilen adaları gibi uzunca değil. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi ada “şahıs adası” olarak geçtiğinden giriş izni bulunmuyor. İskeleden içeri doğru yürüdüğünüzde 50 metre geçer geçmez “özel mülktür girilmez” tabelaları sizleri karşılayabilir yani. Bunun için Sedef Adası’nda ne yapılır sorunuza yanıt olacak seçenekler oldukça kısıtlı. Sizin için Sedef Adası’nda ne yapılır listesi hazırladık!

Fotoğraf Çekmek

Prens Adaları’nın hangisinde olursanız olun muhteşem bir manzrayla karşılaşacağınızın garantisini veriyoruz. Sedef Adası sahillerinde denize karşı, sokaklarında anılar biriktirirken fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Denize Girmek

Eğer Prens Adaları’nda denize girmek istiyorsunuz fakat Büyükada gibi çok tercih edilen adaların kalabalığına ve denizin kirliliğine girmek istemiyorsanız; Büyükada’ya 10 dakika mesafede olan Sedef Adası, denize girmek için oldukça uygun. Küçük bir ada olduğundan ve gezme imkanı oldukça kısıtlı olduğundan yalnızca denize girmek için tercih edilebilir ve nispeten daha sakin bir seçenek olabilir.

Sedef Adası Gece Hayatına Katılın

Son yıllarda Sedef Adası’na açılan eğlence merkezleri var. Bu durum Sedef Adası’nın imkanlarını arttırırken, müşretilerini de aynı zamanda çekiyor. Genellikle plaj işletmelerinin farklı bir bölümü olarak da hizmet veren gece kulübü ve bar seçeneklerini sizin için listeledik. Buralarda içkinizi yudumlayarak Sedef Adası’nın canlanan gece hayatında eğlenebilirsiniz.

Sedef Adası’nda size önerebileceğimiz iki populer mekan bulunuyor. Her iki mekan da sahil kenarında ve plaj işletmelerine bağlı. Dikkat etmeniz gereken nokta her iki iletmenin de fiyatlarının pahalı olabilmesi.

  • Club Ada Sedef
  • Elio Sedef

Yürüyüş

Sedef Adası belki çeşitli restoran imkanları sunmuyor fakat yine de yüzme ve yürüyüş gibi doğa aktiviteleri için elverişli bir ortam sunuyor. Sedef Adası’nın ağaçları arasında izin verilen ölçüde yürüyüş yapabilirsiniz, böylece temiz havayı içinize çekerken sessizlik ve huzurun tadını çıkarabilirsiniz.

Sedef Adası’nda Ne Yenir?

sedefadasi ne yenir

Sedef Adası’nın her yerine giriş izni olmadığından, adayı sokak sokak gezme imkanınız bulunmuyor. Böylece Sedef Adası sokaklarında size önerebileceğimiz mekanlardan ziyade iskelede yer alan plaj işletmelerine ait bazı mekanlar var. İsterseniz burada hem denize girip hem de sunulan hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

  • Club Ada Sedef
  • Elio Sedef

Sedef Adası’nda Denize Girilebilecek Yerler

Sedef Adası, Prens Adaları’nın en küçüğü demiştik. Turistlerin ilgi odağı olan diğer adalar kadar tercih edilememesinin sebebi, adanın 4/3’üne girişin yasak olması. Bu nedenle yalnızca iskele tarafında bulunan işletme ve plajlardan yararlanılabiliyor. Yani aslında Sedef Adası, deniz temizliği ve insan kalabalığının daha az olması açısından plaj kullanımı için müsait bir yer. İskele tarafında kaliteli hizmet veren plaj iletmeleri bulunuyor.

Sedef Adası Plajları:

  • Elio Sedef Beach
  • Sedef Liya (Club Ada Sedef)
  • Sedef Adası Plajı

►  Sedef Adası Plajları hakkında detaylı bilgi için “Sedef Adası Plajları” isimli yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 🙂

Sedef Adası’nın Sahibi Kim?

Sultan Abdülmecid tarafından 1850’lerde Fethi Ahmet Paşa’ya hediye edildiği söylenen Sedef Adası daha sonra paşanın torunları tarafından kooperatif kurdurularak kullanıma açılıyor. Fethi Paşa tarafından zeytin ağaçlarıyla yeşillendirilmesinin ardından I. Dünya Savaşı’nda odun ihtiyacını karşılamak amacıyla kesilen bütün zeytin ağaçları da torunlar tarafından yeniden dikiliyor. Bu sırada Sedef Adası’nda 50 – 100 kadar aileye ev yapılıp satılıyor. Şuan yaklaşık 150 kadar hanenin olduğu söyleniyor.

1986 yılında Fethi Ahmet Paşa’nın torunu Şehsuvar Menemencioğlu da vefat edince Sedef Adası, Esra Bereket ve Mehmet Birgen kardeşlere kalıyor. Daha sonrasında ise Mehmet Birgen adanın 4 dönümünü Suudi Kralın kardeşi Saddam Bin Abdulaziz’e satıyor. Bundan önce yıllardır imar yapılmayan, SİT alanı kabul edilen Sedef Adası’nı 2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Saddam Bin Abdulaziz için imara açıyor.

Sedef Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Ada o kadar küçük ki kendi içinde herhangi bir araç ya da bisiklet kiralayarak yapılan bir ulaşım yok.
  • Adayı gezmek için sahip olduğunuz alan oldukça kısıtlı. Bunun sebebi, özel mülkiyet kategorisinde olan bu adanın içerisine  girişe izin verilmemesi.
  • Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada gibi Prens Adaları içerisinde ziyaretçi çeken ve insanların tatil için tercih ettikleri konaklama imkanı sunan adalardan biri değil Sedef Adası. Büyükada ile arasında 10 dakika mesafe olan adanın plajları, restorantları ve eğlence mekanlarını kullanabilirsiniz. Konaklama için Büyükada’yı tercih edebilir, Sedef Adası’nı da gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz. Büyükada otel ve pansiyonları için tıklayın. 🙂
  • Plajları daha sakin ve denizi daha temiz. Bunun nedeni, tatilcilerin daha büyük adaları tercih etmesi ve asıl kalabalığın orada yoğunlaşması. Sedef Adası son yıllarda çok daha fazla tercih edilse de nispeten daha sakin olabiliyor.
  • Yeme İçme için mekanlar oldukça kısıtlı. Çeşitlilik yok yalnızca Club Sedef ve Elio Sedef mevcut.
  • Diğer adaların aksine, adada kedi ve köpek görmek pek mümkün değil.
  • Adada görmeye değer bir tarihi yapı yoktur.
  • Adada yalnızca bir tane bakkal bulunuyor. Bakkalın sahibi ise Orhan Ustaömer abimizdir.

Sedef Adası Kaç Metrekare?

Sedef Adası 1.300 x 1.100 metre büyüklüğündedir. Rumca ismi “Antirovithos” olan Sedef, Prens Adaları’nın beşincisi olup; boyutları 680’e 250 metre, deniz seviyesine göre en yüksek noktası ise 55 metredir.  

Sedef Adası Nereye Bağlı?

Büyükada’nın merkezinden yaklaşık 1200 metre doğuda yer alan Sedef Adası, idari olarak Büyükada’nın yönetimine bağlıdır. Ada’da bir muhtarlık bulunmamaktadır. Adalıların kurmuş olduğu bir dernek bulunuyor ve adanın genel olarak idari işleri ile bu dernek ilgileniyor.

Sedef Adası Tarihçesi ve Sürgünleri

sedefadasi eski fotograf
Fotoğraf Kaynağı: Fazıl Okudan

Prens Adaları, sahip olduğu zengin tarihi içinde gerek Bizans döneminde gerek ise Osmanlı döneminde çoğunlukla sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Prens Adaları’nın konumu itibariyle sürgünler için seçilmesi ise bu tarihi daha da doldurmuştur. Sedef Adası’nın bu hikayedeki yeri de sürgünlere ev sahipliği yapmasıdır. Sedef Adası’na sürülen en önemli isim Patrik İgnatios’tur. Sedef Adası’nda yaklaşık 10 sene kadar işkence çekmesinin ardından görevine geri döndürülmüştür. Miladi 857 yılında gerçekleşen bu sürgün Sedef Adası’nın tarihinde büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında I. Dünya Savaşı’nda da etkin olarak kullanılmış, bizzat İstanbul’un işgali sırasında müttefiklerin eline geçen Yavuz Zırhlısı uzun süre burada demirlenmiştir.

O zamanlar Sedef Adası’nın sahibi olan Fethi Ahmet Paşa’nın amacı, İstanbul sınırları içerisinde bu adayı daha seçkin ve etkili bir hale getirmek olmuştur. Bu yüzden ilk olarak konut kooperatifi kurmuş ve ağaçlandırmaya önem vermiştir. Adanın yerleşime açılmasında öncü olan bu kooperatifleri inşa eden mimar ise Tarabya Oteli’nin mimarı Kadir Erdoğan’dır. Adanın imarını daha sonraları Fethi Ahmet Paşa’nın soyundan Şehsuvar Menemencioğlu ile Reyyan Şehsuvaroğlu’na kalmıştır. Yüz adet villa, bir plaj, kafe-lokanta, ve vapur iskelesi bu zamanda inşa edilmiştir.

Adada bulunan üç manastır da Sedef Adası’nın tarihi açısından önem arz ediyor.  9. Yüzyıl ortalarında Aziz Ignatius, yalnızca erkeklere mahsus tesis edilen manastırı burada kurdu. Daha sonra I. Manuel Comneus’un 1158’de düzenlediği listede bu manastır da yer aldı. 1180 yılında ise Patrik Theodosius Boradiotis tarafından restore edilerek kullanılmaya devam edildi. Maalesef günümüzde Sedef Adası’nda bu manastıra dair geri kalanlar yalnızca adanın kuzeybatı kısmında bulunan burun üzerindeki birkaç kalıntıdır.

İlgili İçerikler!

3 thoughts on “Sedef Adası Rehberi

  1. Adanın geneli Özel mülk Olmasa gerçekten çok turistik bir yer fakat godomanların para hırsı yüzünden içine kapanan kadersiz bir ada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir